Hollywood-ul vrea să scoată bani din criză cu filme care tratează chiar acest subiect

Autor: Cristina Rosca 26.09.2010

La Hollywood reţeta succesului sună astfel: filme care scot bani. În condiţiile economice actuale, cea mai nouă sursă de inspiraţie pentru producători este chiar criza. Dacă aud vorbindu-se pe stradă, acasă, la muncă sau la ştiri despre acest subiect, mai vor oamenii să vadă astfel de filme?



Pentru a fi în ton cu peisajul financiar mondial, Hollywood-ul a decis realizarea unor pelicule care au în centru lumea financiară sau criza economică actuală. De obicei întâlnirea Hollywood-ului cu Wall Street-ul este similară cu ciocnirea unor plăci tectonice. Rezultatul este zgomotos, şi deloc plăcut petru centrul financiar al lumii.

Unul dintre cele mai concludente exemple este continuarea filmului Wall Street cu Michael Douglas, ce a apărut în 1987. Partea a doua a peliculei, regizată de acelaşi Oliver Stone, se va numi WALL STREET 2 - Banii nu dorm niciodată. Acţiunea se petrece cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare actuale.

Wall Street prezintă povestea lui Gordon Gekko, unul dintre cei mai cunoscuţi traderi pe acţiuni de pe Wall Street, interpretat de Douglas. Gekko, ce se ghidează după deviza "Greed is good" (Lăcomia e bună), ar fi dispus să facă orice pentru a încheia o afacere bună. El reuşeşte să manipuleze pieţele folosind informaţii privilegiate. În final însă, povestea unuia dintre cei mai renumiţi traderi de pe Wall Street se încheie brusc, iar el ajunge după gratii.

După 20 de ani

Continuarea filmului îl prezintă pe Gekko, după 20 de ani de închisoare, într-o altă ipostază, cea de personaj pozitiv. "Lumea care îl întâmpină acum este diferită. Gekko nu mai poate manipula pieţele aşa cum o făcea în trecut. Totul este la o scară mult prea mare. Pentru a fi un jucător minor, trebuie să fii o bancă importantă", spune Oliver Stone, scenaristul filmului.

Gekko se vede nevoit astfel să îşi găsească un partener tânăr, care să îl introducă în tainele celor mai noi secrete ale Wall Street-ului. Shia LaBeouf va juca rolul tânărului trader care va deveni apropiatul partener al lui Gekko, cândva un nume mare în lumea financiară, acum căzut în dizgraţie.

Cei doi vor avea o misiune dublă: să alerteze lumea financiară de pericolul unui colaps economic şi financiar mondial şi să descopere vinovatul pentru moartea mentorului tânărului trader.

Filmul copiază peisajul economic mondial şi prezintă o economie globală aflată în pragul colapsului, cu puţin timp înainte de criza financiară ce a izbucnit în 2007-2008.

Un alt film recent ce aduce în prim-plan probleme actuale este documentarul lui Michael Moore Capitalism: A Love Story. Acesta prezintă impactul pe care poziţia de forţă a corporaţiilor îl are asupra vieţii de zi cu zi a unui american de rând. Filmul a fost lansat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut şi a obţinut în Statele Unite încasări de peste 14 milioane de dolari.

Un alt film din această "secţiune" este Inside Job, al producătorului Chris Ferguson. Acest documentar, narat de actorul Matt Damon, a adunat o serie de interviuri cu unii dintre cei mai importanţi oameni financiari şi academicieni, printre care investitorul american de origine maghiară George Soros, profesorul de economie care a prezis criza, Nouriel Roubini şi politicianul Barney Frank, pe tema crizei de pe piaţa creditelor. Rezultatul nu va fi unul uşor de digerat pentru Wall Street.

Documentare în număr mare

Un alt documentar este Client 9. Acesta povesteşte despre ascensiunea şi declinul lui Eliot Spitzer, cândva unul dintre cei mai influenţi oameni de pe Wall Street. Filmul va expune o serie de manevre practicate de finanţiştii din poziţii înalte şi va face lumină în cazul scandalului în care a fost implicat fostul guvernator de New York. Spitzer a fost acuzat în 2008 că a deţinut un site ce oferea servicii sexuale.

Lista peliculelor nu se încheie însă aici. Filmul Company Men, care are în centrul său problema şomajului, îl aduce în rol principal pe Ben Affleck, o victimă a concedierilor în masă practicate de şefi duri şi fără suflet.

Deşi toate aceste filme pun într-o lumină proastă lumea financiară şi economică, Scott Talbott, purtătorul de cuvânt al US Financial Services Roundtable, afirmă că orice ajută la dezlegarea misterelor sectorului financiar are un aspect pozitiv.

"Este benefic pentru America să înţeleagă mecanismele de funcţionare ale Wall Street-ului şi economiei. Orice film care este realizat bine poate clarifica pentru public ceea ce se întâmplă în spatele acestei industrii".

Există însă voci care pun la îndoială calităţile acestor producători de filme, printre care şi Oliver Stone. Producătorul Wall Street a declarat într-un interviu acordat cotidianului american The New York Times că finanţiştii, la fel ca toţi oamenii, "sunt un mix de bun şi rău".

"Este uşor să simplificăm lucrurile şi să spunem că Wall Street-ul e malefic", a explicat Stone. După o scurtă pauză a adăugat. "Poate, Goldman Sachs este personajul negativ".