Statul are scadenţe la titluri de 2,5 mld. lei în octombrie

Autor: Liviu Chiru 26.09.2010

Ministerul Finanţelor va avea nevoie de circa 2,5 mld. lei (588 mil. euro) luna viitoare doar pentru a răscumpăra titlurile de stat emise în trecut şi care ajung la scadenţă, suma fiind uşor mai mare decât în lunile precedente.

La aceste sume se adaugă şi necesarul pentru finanţarea deficitului bugetar curent, care s-a ridicat, pe medie, la 2,8 mld. lei lunar în primele şapte luni ale anului. Analiştii avertizează că instabilitatea politică ar putea să complice planurile Finanţelor de a atrage finanţări. "În condiţiile stabilităţii politice precare, eliberarea celei de-a treia tranşe de la Comisia Europeană în cadrul programului multilateral de asistenţă (de 1,15 mld. euro) a trecut ca un eveniment minor, iar pieţele financiare nu au reacţionat pozitiv, aşa cum era de aşteptat. Pentru moment ne menţinem estimările referitoare la evoluţiile de pe pieţele financiare, dar ne aşteptăm la o volatilitate în creştere în următoarele săptămâni", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

În septembrie Trezoreria a programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri, cu o valoare cumulată de 4,6 miliarde de lei. Ultima licitaţie pentru certificate pe un an este programată pentru astăzi, iar până acum statul a atras doar 1,7 miliarde de lei.