SIF Oltenia, al doilea exit de la Socep

Autor: Andrei Chirileasa 26.09.2010

SIF Oltenia (SIF5) şi-a vândut vineri participaţia de 10,2% din acţiunile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP), printr-o tranzacţie de 13,87 mil. lei (3,27 mil. euro), după ce a urcat acţiunile companiei cu 80% în doar şase şedinţe de tranzacţionare.

La preţul de 0,396 la care s-a derulat tranzacţia, Socep este evaluată la 136 mil. lei (32 mil. euro), de aproape 3 ori cifra de afaceri din 2009, de 36 mil. lei, şi de 70 de ori profitul de anul trecut, de 1,9 mil. lei.

Creşterea de săptămâna trecută a titlurilor Socep a surprins întreaga piaţă, în condiţiile în care nu apăruseră niciun fel de ştiri pozitive legate de activitatea societăţii. Pe de altă parte, joi au apărut primele indicii privind o concentrare de acţiuni, SIF Oltenia raportând achiziţia unui pachet de 0,2% din capitalul companiei şi depăşirea pragului de 10%. A doua zi, SIF5 şi-a vândut toată participaţia către un investitor care nu a fost încă făcut public.

Acesta este al doilea exit al SIF Oltenia de la Socep, după unul parţial în aprilie 2008, când SIF5 a vândut aproape 5% din companie pentru 7 mil. lei. Ulterior, însă, SIF Oltenia şi-a reîntregit participaţia, cumpărând acţiuni SOCP în perioada mai-august 2008, când acestea au atins maximele istorice, depăşind pragul de 0,4 lei. În acea perioadă s-a dat o adevărată luptă pe Bursă pentru controlul Socep, investitori precum Celco Constanţa, controlat de familia Duşu, şi Stere Samara, cumpărând pachete semnificative de acţiuni de pe Bursă. Celco deţine în prezent 33,1% din Socep, iar familia Samara controlează 18% din companie.

Reprezentanţii SIF Oltenia nu au putut fi contactaţi ieri pentru a da detalii despre tranzacţie. SIF Oltenia a intrat prima dată în acţionariatul Socep în 2004, când compania era încă listată pe piaţa RASDAQ. SIF5 a cumpărat atunci 5,5% din operatorul portuar de la fondul de investiţii estonian Trigon pentru 5,8 mil. lei.