Strategia fiscală a Finanţelor conţine ipoteze nerealiste

Autor: Voican Razvan 26.09.2010

Strategia fiscală pe perioada 2011-2013 publicată acum o săptămână de Ministerul Finanţelor omite să prezinte informaţii privind pierderile şi plăţile restante ale companiilor de stat, aşa cum cere legea responsabilităţii fiscale, afirmă Consiliul fiscal într-o opinie de evaluare a strategiei.

De asemenea, organismul independent de monitorizare a Finanţelor atrage atenţia că angajamentul asumat în faţa FMI de constituire a unui tampon financiar care să asigure finanţarea deficitului bugetar şi plăţile scadente la datoria publică pe 4 luni încă nu a fost îndeplinit.

Consiliul mai constată că strategia include proiecţii privind veniturile din TVA pe perioada 2011-2013 fără a menţiona cota standard luată în calcul. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să o menţină la 24% în 2011 în pofida discuţiilor iniţiale privind posibile reduceri, însă nu se ştie ce se va întâmpla mai departe. Nici ipotezele privind nivelul accizelor nu sunt prinse în strategie.

Reamintind reţinerile exprimate în privinţa estimărilor de venituri luate în calcul la rectificarea bugetară din august, Consiliul consideră că există "riscuri semnificative" şi la adresa prognozei veniturilor pentru 2011.

Criticile Consiliului fiscal privind strategia Finanţelor