Japonia cheltuie 55 mld. dolari pentru a stopa aprecierea yenului şi pentru a evita să devină "următoarea Grecie"

Autor: Radu Racu 27.09.2010

Guvernul japonez intenţioneză să introducă o serie de fonduri suplimentare pentru stimularea economiei, menite să stopeze aprecierea yenului şi să relanseze creşterea economică. Valoarea fondurilor suplimentare poate ajunge până la 55 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Decizia subliniază îngrijorarea Japoniei faţă de stagnarea economiei şi declinul exporturilor cauzat de întărirea monedei naţionale. Astfel, autorităţile consideră că este nevoie de mai multe măsuri, după intervenţia surprinzătoare din urmă cu două săptămâni, cand banca centrală a intrat pe piaţă pentru prima dată în ultimii patru ani, în încercarea de a stopa creşterea yenului.

Yenul s-a apreciat cu 11% faţă de dolar de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lunii septembrie. Creşterea puternică a monedei nipone vine pe fondul situaţiei economice incerte din Statele Unite şi problemelor de ordin financiar-fiscal din Europa. Yenul este perceput ca o monedă "de refugiu" în perioade de risc ridicat.

Premierul japonez Naoto Kan (foto), care a avertizat anterior că Japonia ar putea deveni "următoarea Grecie", a evitat de mai multe ori să ia măsuri radicale pentru a evita îndatorarea ţării sale.