Medicover intră în „etapa România“: două spitale, un laborator regional şi clinici

Autor: Ioana David 27.09.2010

Grupul suedez Medicover, unul dintre principalii jucători pe piaţa serviciilor medicale private, a ajuns cu dezvoltarea în "etapa România", după investiţii de 200 mil. euro în Polonia şi va aloca în jur de 70-80 mil. euro pentru a construi un spital generalist de mari dimeniuni în Pipera cu 200 de paturi, o unitate de mai mici dimensiuni specializată în naşteri şi ortopedie în partea de nord a oraşului, şi un laborator regional al Synevo tot în Bucureşti.

Doar investiţia în spital se ridică la 50 mil. euro. Lucrările la spitalul generalist vor începe în februarie anul viitor şi au ca termen de finalizare 2013, "când economia va ieşi din recesiune" şi este cea mai mare investiţie anunţată într-o unitate spitalicească din România.

"Nu este atât de simplu. Trebui să-ţi faci serios temele înainte de a începe să construieşti un spital", spune Fredrik Ragmark, CEO al Medicover, răspunzând la o întrebare legată de termenul extins pe care compania l-a prevăzut pentru derularea lucrărilor.

În ultimii ani Medicover a fost o prezenţă mai degrabă discretă, iar după o extindere puternică înainte de 2006-2007, planurile au fost extrem de prudente. În 2007, compania a fost a treia care a anunţat planuri pentru un spital privat, înainte ca "febra" spitalelor să ajungă în industrie. La acea vreme spitalele care funcţionau erau Euroclinic şi cel al MedLife.

Abia recent restul jucătorilor au anunţat că vor sa facă spitale, transformând piaţa medicală privată în cel mai "vânat" sector pentru investiţii.

Efervescenţă şi bani în servicii medicale

"Acum începe programul de investiţii din România. Este multă activitate în industria medicală privată de aici. Sunt mulţi care cheltuiesc o grămadă de bani pentru achiziţia de companii, însă noi preferăm să construim facilităţi", a mai spus Fredrik Ragmark.

Sectorul medical privat este unul dintre cele mai dinamice din economie, în ultimele luni existând o adevărată bătălie între operatori pentru achiziţia de companii sau pentru câştigarea de cotă de piaţă, iar proiectul Medicover este cel mai mare anunţat până acum pe această piaţă.

Spitalul Medicover din Pipera va deveni primul din România care se va baza pe o gamă extinsă de intervenţii, în prezent majoritatea fiind axate pe naşteri şi intervenţii uşoare. "Aşa ceva nu se construieşte în şase luni. Să faci clinici nu e cel mai dificil lucru", a spus Joe Ryan, CFO al grupului.

Compania demarează în această perioadă şi businessul din asigurări, care va susţine o parte din activitatea spitalului. Într-o primă etapă în cadrul spitalului vor lucra 200 de oameni, efectivul urmând să ajungă la 400 în momentul în care va ajunge la capacitate maximă.

Un alt proiect, dar care va fi terminat în prima jumătate a anului viitor, vizează un spital de sub 100 de paturi în urma unor investiţii de aproximativ 10 mil. euro, "o facilitate mai mică". În cadrul acestui spital vor lucra aproximativ 50 de medici şi 70 de asistente.

"Este la modă să investeşti în servicii medicale private. Am văzut acelaşi lucru şi în Polonia acum doi-trei ani, unde toţi competitorii noştri au fost cumpăraţi de investitori financiari, dar timpul va spune dacă vor reuşi. Este aproape o cursă să investeşti bani în spital. Va fi o piaţă dură", a adăugat Ragmark.

Medicover a investit 200 mil. euro în Polonia şi în laboratoare în alte ţări. În Varşovia compania a finalizat în urmă cu un an un spital, primul din reţeaua internaţională a grupului.

Ragmark a explicat faptul că recuperarea investiţiei într-un spital privat se face într-o perioadă lungă de timp, iar despre valul de investiţii anunţat că este de părere că "sunt prea mulţi oameni care aleargă după acelaşi lucru în acelaşi timp".

Piaţa devine "destul de competitivă"

Pe piaţa locală, Medicover operează reţeaua de clinici sub acest nume, dar şi o reţea de laboratoare, Synevo. Anul acesta, grupul mizează pe o cifră de afaceri cumulată de 31 mil. euro, în creştere cu 15% comparativ cu 2009, "în condiţiile dificile de piaţă".

"Indiferent de ce spun alţii, despre cât de minunat este totul, adevărul este că sunt mai puţini bani în piaţă pentru consum, inclusiv pentru servicii medicale", a spus Joe Ryan, CFO al grupului. El a adăugat că marjele de profit sunt sub presiune, dar că pe unele segmente vor fi creşteri ale profitabilităţii, iar pe altele scăderi.

Şefii Medicover sunt primii din segmentul medical privat care vorbesc despre "condiţii dificile de piaţă", majoritatea companiilor anunţând o creştere susţinută a consumului şi avansuri semnificative ale veniturilor.

În 2011, mediul se va schimba destul de mult în România, pe măsură ce se vor finaliza spitale private, iar "piaţa va fi destul de competitivă aici". "Ştim cât de dificil este să umpli şi să faci profitabil un spital", a adăugat Ryan.

Medicover a intrat pe piaţa românească prin achiziţia clinicilor Rombel în 1997. Ulterior, a luat naştere şi firma Synevo prin separarea în 2003 a diviziei de laboratoare Medicover Rombel de compania Medicover. Ulterior modelul Synevo a fost exportat şi implementat în mai multe state din regiune, iar echipele româneşti sunt implicate în aceste proiecte.

Un alt proiect al companiei vizează o facilitate din domeniul oncologiei, însă reprezentanţii Medicover nu au oferit mai multe informaţii în acest sens. De asemenea compania va continua extinderea cu clinici private.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la circa 400 mil. euro, iar competitorii Medicover sunt MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana, Gral, Romar, Clinica Polisano, Euromedic.

S-au uitat şi la achiziţii

Medicover a fost interesată şi de preluarea spitalului Euroclinic, dar reprezentanţii companiei spun că au decis să nu cumpere pentru că "nu era pentru noi, era prea complicat". În final, bătălia pentru Euroclinic a fost câştigată de către Centrul Medical Unirea, firmă controlată de fondul de investiţii Advent Internaţional.

Un alt proiect care urmează să fie deschis în perioada următoare este un laborator regional al Synevo, un proiect de 10 mil. euro, o investiţie extrem de mare pentru piaţa laboratoarelor.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la circa 400 mil. euro, iar competitorii Medicover sunt MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana, Gral, Romar, Clinica Polisano, Euromedic.