Proprietarii Navrom se bat cu verii Duşu pentru controlul Socep

Autor: Adrian Cojocar 27.09.2010

Verii Niculae şi Ion Duşu, proprietarii Celco Constanţa, părea că au situaţia sub control la Socep Constanţa (SOCP), după ce au reuşit în primăvara acestui an să depăşească pragul de control, de 33% din capitalul operatorului portuar, însă achiziţiile agresive din ultimele zile ale grupului Transport Trade Services Bucureşti (TTS), la care acţionar principal este Mircea Mihăilescu, care au dus preţul din piaţă în sus cu circa 100% ar putea determina o nouă luptă pentru controlul operatorului portuar.

Noul investitor de la Socep, care controlează şi Navrom Galaţi (COVG), a cumpărat la finele săptămânii trecute 10,2% din acţiunile Socep Constanţa de la SIF Oltenia în cadrul unei tranzacţii deal în valoare de 13,9 mil. lei (3,3 mil. euro), ajungând la 13,85% din acţiuni.

Ieri, proprietarii Celco au reacţionat la achiziţiile TTS cumpărând prin două tranzacţii "deal", negociate în afara pieţei principale, încă 6,5% din acţiunile operatorului portuar. Preţul a urcat cu încă 15%, până la un nivel maxim istoric de 0,455 lei/acţiune.

Preţul de ieri este de peste trei ori mai ridicat decât cel oferit de verii Duşu în oferta de preluare pe care au desfăşurat-o în primăvară la Socep şi care s-a încheiat fără succes.

Preţul atins de titlurile Socep ieri este cel mai ridicat de la listarea companiei pe Bursă, evaluând compania la 37 mil. euro, adică de 3,4 ori cifra de afaceri din 2009 şi de 82 de ori profitul net. Deşi iniţial şi preţul din piaţă a urcat la 0,455 lei, spre sfârşitul şedinţei acesta a coborât la 0,353 lei, cu 10% sub nivelul de închidere de vineri, semn că speculatorii au început să-şi marcheze profiturile. "Este foarte posibil să existe o luptă pentru controlul Socep şi din prisma faptului că tranzacţiile din piaţă s-au derulat la multiplii care reflectă o supraevaluare a acţiunilor. În aceste condiţii, cred că investitorul care a achiziţionat nu este unul de portofoliu, ci urmăreşte să ducă o politică activă în managementul companiei", consideră Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul firmei de intermediere Broker Cluj.

Deşi titlurile Socep s-au apreciat cu circa 170% de la începutul anului şi reprezintă de departe cel mai bun randament adus pe Bursă în 2010, analistul spune că le-a recomandat clienţilor societăţii să se îndrepte spre alte acţiuni, considerând că există oportunităţi mai bune de achiziţii.

"S-au făcut tranzacţii mari şi este foarte greu de estimat cum va evolua preţul pentru că puţini investitori influenţează preţul titlurilor Socep. Dacă lupta se va derula în continuare, investitorii ar putea să achiziţioneze la preţuri chiar mai ridicate. Dacă nu se vor mai acumula pachete din piaţă, preţul va coborî", spune Danciu.

Grupul Celco, controlat de Niculae şi Ion Duşu, a intrat, de asemenea, la cumpărare la finele săptămânii trecute, achiziţionând peste 6 milioane de de titluri Socep (1,7% din capital) la un preţ de 0,395 lei/acţiune, respectiv de 2,6 ori mai ridicat decât cel pe care l-au oferit acţionarilor minoritari în oferta publică din acest an.

Întrebat de Ziarul Financiar dacă achiziţiile realizate au la bază temerile privind pierderea controlului companiei sau dacă fac parte dintr-o strategie de exit, Nicolae Duşu, proprietarul Celco şi principalul acţionar al Socep, a evitat să răspundă, precizând că întrebările sunt de natură să influenţeze preţul din piaţă al titlurilor Socep.

Săptămâna trecută, Daniel Linteş, directorul general al Socep Constanţa, spunea că a fost surprins de creşterea puternică a acţiunilor firmei pe care o conduce, mai ales că nu au existat evenimente deosebite în viaţa societăţii.

Socep a înregistrat în primele şase luni o cifră de afaceri de 19,2 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în scădere cu 11%, însă şi-a majorat profitul net de circa nouă ori, la 626.000 de lei (150.000 de euro), pe fondul reducerii costurilor cu personalul în urma disponibilizărilor realizate.

Verii Duşu au mai dus o bătălie pentru controlul Socep şi în anul 2008, la acea vreme concurentul direct al celor doi oameni de afaceri fiind Stere Samara, care împreună cu alte persoane cu care acţionează concertat a ajuns să deţină circa 18% din acţiunile Socep Constanţa.

Pe fondul achiziţiilor realizate de cele două grupuri, la acea dată, acţiunile operatorului portuar au înregistrat o creştere semnificativă, preţul urcând la peste 0,4 lei/acţiune până în luna august din 2008, faţă de un preţ de 0,25 lei cât era la începutul anului.