Au început mişcările la BVB: 6,3% din acţiuni şi-au schimbat proprietarul pentru 4,6 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 27.09.2010

Tranzacţiile speciale de ieri, cele mai mari de la listarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au urcat titlurile BVB la un nou maxim istoric, de 41 de lei, evaluând compania la 72 mil. euro. Daniel Ţepeş a vândut 2,1% din acţiunile Bursei.



Interesul pentru acţiunile Bursei de Valori Bucureşti este în creştere, transferurile cu titluri BVB atingând un nivel maxim ieri, când pe piaţa "Deal" s-au realizat trei tranzacţii prin care şi-au schimbat proprietarul pachete de acţiuni reprezentând 6,3% din capitalul operatorului de piaţă.

Valoarea tranzacţiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei (4,6 milioane de euro), evaluând compania la 72 milioane de euro, adică de 36 de ori profitul net raportat de BVB pentru anul trecut, de 2 milioane de euro.

De la listare, pe 8 iunie, preţul acţiunilor BVB a crescut cu peste 65%, iar capitalizarea companiei a urcat cu 28 mil. euro. Asta în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor de pe Bursă a scăzut puternic în iulie şi august, la un nivel mediu de 3 mil. euro pe zi, iar luna septembrie nu a adus nicio schimbare semnificativă la nivelul lichidităţii pieţei, cu excepţia câtorva tranzacţii deal, negociate în afara pieţei principale, cum au fost şi schimburile de ieri cu titluri BVB.

Cu toate acestea, după listare mai mulţi investitori mari au acumulat pachete semnificative de acţiuni BVB, americanii de la Franklin Templeton ajungând la începutul lunii septembrie să deţină circa 2% din capitalul Bursei. Şi SIF Moldova a cumpărat în ultimele luni titluri BVB, ajungând la o participaţie de 1,5%.

"Avem peste 1,5% în momentul acesta, iar momentan suntem în expectativă, pentru că vrem să vedem cum se va schimba structura acţionariatului după tranzacţiile de astăzi (ieri - n.red.). Noi nu am cumpărat şi nici nu am vândut", a declarat pentru ZF Liviu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Ieri, până la închiderea ediţiei, doar Daniel Ţepeş a fost raportat cu vânzatea unui pachet de 2,1% din BVB. El a încasat circa 6,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Cumpărătorii ar putea fi raportaţi abia în momentul în care depăşesc pragul de 5%, însă în cazul BVB niciun acţionar nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile cu drept de vot.

Ultimele date privind acţionariatul BVB datează din momentul listării acţiunilor la Bursă.

La începutul lunii iunie, Daniel Ţepeş, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, era cel mai mare acţionar, cu 4,53% din acţiuni, urmat de omul de afaceri Mircea Musgociu din Târgu-Mureş, cu 4,35%.

Musgociu, care a cumpărat cea mai mare parte a acţiunilor de la grupul american Morgan Stanley (fostul acţionar majoritar al HTI), a susţinut până acum în adunările generale ale acţionarilor iniţiativele lui Ţepeş. Ambii deţin pachete semnificative de acţiuni şi la Bursa din Sibiu (Sibex), susţinând fuziunea dintre cele două pieţe.

Daniel Ţepeş şi-a depus la sfârşitul lunii august demisia din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Bursei şi deşi conducerea Bursei a anunţat că el a revenit asupra deciziei, cererea de demisie a fost înregistrată, potrivit unui articol publicat ieri de cotidianul Bursa.

Membrii Consiliului de Administraţie al Bursei nu au fost disponibili ieri pentru comentarii, aflându-se în şedinţă.

Pachete semnificative de acţiuni mai deţineau firmele de brokeraj Romcapital Timişoara, controlată de Mircea Botta, şi Broker Cluj. Ambele au vândut în ultima perioadă pachete semnificative de acţiuni BVB.

Creşterea preţului acţinilor a determinat tot mai multe firme de brokeraj să vândă din acţiuni. La finele săptămânii trecute, Tradeville a vândut circa 0,5% din acţiunile BVB, pentru circa 1,4 milioane de lei.

La listare, circa 40 de firme de brokeraj deţineau pachete de câte 1,48%.

Cei care mizează pe acţiunile BVB speră că valoarea tranzacţiilor de pe Bursă va creşte odată cu listarea Fondului Proprietatea şi că marile fonduri de investiţii străine îşi vor îndrepta atenţia către piaţa românească.

De asemenea, statul a anunţat că vrea să vândă pe Bursă pachete de acţiuni la Transgaz, Transelectrica şi Petrom şi să listeze Romgaz, ceea ce ar putea creşte semnificativ lichiditatea şi, implicit, veniturile BVB.

"Viitoarele noastre achiziţii depind de modul în care decurge listarea Fondului Proprietatea", a precizat Liviu Doroş.
andrei.chirileasa@zf.ro