Ştiri pe scurt - Eveniment - 28 septembrie 2010

Autor: Mediafax 27.09.2010

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, lansează o carte

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va lansa miercuri cartea "Contribuţii teoretice şi practice în domeniul politicilor monetare şi bancare", dedicată aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea băncii centrale. Isărescu este autor, coautor sau coordonator a unui număr de 30 de cărţi şi a publicat 15 lucrări ştiinţifice. Printre altele, Isărescu a scris cartea "Reflecţii economice", publicată în trei volume. Totodată, guvernatorul BNR a participat la circa 100 de comunicări ştiinţifice din cadrul unor reuniuni financiar-bancare interne şi internaţionale, a elaborat peste 60 de studii şi a coordonat aproximativ 10 studii de cercetare în perioada activităţii de cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială (1971 - 1990).

CFR repară acoperişul Gării de Nord cu 1,36 mil. lei

CFR SA a selectat firma Transeuro, din comuna Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa, pentru a repara acoperişul Gării de Nord din Bucureşti, valoarea contractului fiind de 1,36 milioane de lei, fără TVA. Contractul va avea o durată de şase luni de la data atribuirii şi va fi finanţat din surse proprii ale CFR SA, se arată într-un anunţ al companiei. "Având în vedere degradarea foarte avansată a învelitorii de tablă, a jgheaburilor şi burlanelor care s-au spart datorită ninsorilor abundente din această iarnă, în majoritatea încăperilor de la etajele superioare au apărut infiltraţii mari de apă producând degradări ale tencuielilor la pereţi şi tavane, favorizând apariţia mucegaiului, precum şi degradări ale mobilierului, a pardoselii şi aparaturii electronice", se precizează în anunţ. Firma are doi asociaţi persoane fizice, Titi Petru (50%) şi Toader Costel (50%).

Henri Coandă este gata pentru Shengen

Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB) a fost certificat ca aerogară internaţională, îndeplinind toate condiţiile prevăzute de noua legislaţie în domeniu, în vederea aderării României la spaţiul Schengen. Certificarea ca aeroport internaţional este o cerinţă obligatorie pentru aderarea la spaţiul Schengen şi pentru a putea opera zboruri în statele non-Schengen. Astfel, aeroportul a fost evaluat, în perioada iulie-august, de către o comisie numită printr-un ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, care a verificat dacă îndeplineşte cerinţele necesare, a anunţat, luni, CNAB. Din comisie au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Sănătăţii.

Sâmbătă se redeschide Piaţa Obor

Producătorii agricoli care vor să îşi vândă produsele în Piaţa Obor vor plăti de sâmbătă, când va fi deschis noul complex, 15 lei pe zi pentru închirierea unei tarabe, reprezentanţii Primăriei Sector 2 spunând că vor fi "eliminaţi intermediarii şi clanurile mafiote care cresc artificial preţurile".

Primăria Sectorului 2 al Capitalei a anunţat, luni, că preţul unei tabere pentru o zi în Piaţa Obor va fi începând de sâmbătă de 15 lei pe zi.

Reprezentanţii administraţiei publice de sector au precizat că vor fi închiriate tarabe "numai adevăraţilor producători agricoli", în acest sens fiind cerute documente care să ateste că persoanele se ocupă "personal de cultivarea legumelor şi fructelor".

O altă măsură pentru menţinerea Pieţei Obor printre cele mai ieftine din Capitală va consta în "eliminarea intermediarilor şi a clanurilor mafiote care cresc artificial preţul la legume şi fructe", au mai spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 2.

8,5 milioane de lei pentru detectoare de incendiu în spitale

Ministerul Sănătăţii alocă 8.500.000 lei pentru 62 de unităţi sanitare din reţeaua proprie în scopul achiziţionării de echipamente de detecţie şi avertizare incendiu, mentenanţă şi instruire a personalului, a informat instituţia. Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, în urma analizelor efectuate la nivelul unităţilor sanitare cu paturi, să fie repartizată suma de aproximativ 8.500.000 de lei pentru dotarea mai multor spitale cu sisteme de detecţie şi avertizare de fum, informează Ministerul Sănătăţii ieri, într-un comunicat. Pentru evitarea oricăror blocaje în desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică, Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca acestea să fie organizate la nivelul fiecărei unităţi cu paturi, cu finanţare de la minister. Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea ca în anul 2011, în funcţie de prevederile bugetare, să repartizeze fonduri şi altor unităţi sanitare pentru evitarea producerii unor evenimente grave şi derularea în condiţii optime a activităţii medicale, a precizat sursa citată. După incendiul de la Maternitatea Giuleşti din 16 august, autorităţile au constatat că în unităţile sanitare nu există detectoare de fum şi nici sisteme de avertizare.

Angajaţii penitenciarului Vaslui, la miting în faţa unei bănci

Sindicatul "Megas" de la Penitenciarul Vaslui vrea să picheteze sediul central al BCR din Capitală, în data de 7 octombrie, în semn de nemulţumire faţă de politica băncii în ceea ce priveşte dobânzile şi comisioanele practicate la creditele pe care le au gardienii penitenciarului vasluian.

După ce, în urmă cu o săptămână, au protestat legal timp de o oră în faţa sediului din Vaslui al BCR, cel puţin 50 de angajaţi de la Penitenciarul Vaslui vor să-şi continue acţiunea sindicală la Bucureşti, în faţa sediului central al aceleiaşi bănci. În acest sens, conducerea Sindicatului "Megas" a solicitat liderilor confederaţiei "Cartel Alfa", la care sunt afiliaţi, obţinerea de la Primăria Bucureşti a autorizaţiei necesare pichetării sediului BCR în 7 octombrie. "Am decis să continuăm seria acţiunilor îndreptate împotriva acestei bănci, în condiţiile în care sunt practicate în continuare dobânzi mari, iar comisionul de risc este menţinut abuziv", a declarat ieri Ion Luca, liderul Sindicatului "Megas" Vaslui.

Grupaj realizat din surse Mediafax