Cum să plăteşti pensii cu 3,6 milioane de salariaţi în minus şi 2,2 milioane de pensionari în plus?

Autor: Iulian Anghel 27.09.2010

Deficitul bugetului de pensii va ajunge anul viitor la 3,6 mld. euro, un lucru de nesuportat pentru bugetul de stat care, după ce că mai este şi sărac, este obligat să acopere găurile din bugetul asigurărilor sociale.

În 2009, deficitul bugetului de pensii a fost de 1,5 mld. euro, în acest an este preconizat la 1,7 mld. euro, iar anul viitor ar putea atinge chiar şi 4 mld. euro. Asta în vreme ce, doar anul trecut, numărul salariaţiilor - adică al celor care contribuie la bugetul de stat - s-a redus cu aproape 400.000, iar anul acesta declinulpe piaţa muncii continuă.

În ultimii ani, după o majorare puternică a punctului de pensie, cheltuielile au ajuns mai mari decat veniturile care se strang la fondul de pensii. Acum bugetul de stat trebuie să alimenteze bugetul deficitar al pensiilor.

În chiar perioada în care Traian Băsescu a condus ţara salariul mediu net pe economie a crescut mai încet decat pensia. Dacă în primul an de mandat al lui Traian Băsescu pensia medie creştea cu 15%, salariul mediu net a crescut cu 12%. Un an mai tarziu pensiile creşteau cu 22%, iar salariile medii cu 17%, pentru ca, în 2007, pensiile să avanseze cu 30%, iar salariile cu 19%.

Într-adevăr, în 2007, pensiile au avansat puternic. Numărul de pensionari s-a menţinut constant, în anii următori, la peste 5,7 milioane de persoane, în vreme ce, cu o creştere în 2007 şi 2008, numărul salariaţilor se învarte de ani de zile în jurul cifrei de 4,5 mi ioane. Salariile majorate din sectorul public au adus o îmbunătăţire considerabilă cifrei sala riului mediu pe economie. Evoluţia cheltuielilor cu personalul, în sectorul bugetar, care a depăşit anul trecut 11 mld. euro, spune totul.

Preşedintele Băsescu afirmă acum că de vină pentru ce se întamplă în economie este perioada 2007-2008 cand liberalii, care scoseseră PD din guvern, au guvernat singuri şi au dat drumul la robinetul cu bani. Însă salariile şi pensiile au crescut şi înainte cand Traian Băsescu era în relaţii bune cu fostul premier Tăriceanu şi au continuat să crească şi după ce premier nu a mai fost Tăriceanu, ci Boc.

Şeful statului conduce ţara de şase ani şi nu poate spune că nu a fost prezent la tot ce se întamplă pe scena politică. Înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, şeful statului se lăuda cu chiar perioada 2007-2008, o perioadă de puternic avant economic, pe care acum o critică.

"În perioada 2004-iulie 2009 s-a realizat o consistentă creştere a salariilor şi pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut", a spus preşedintele. Era chiar perioada în care Băsescu se pregătea să atace un al doilea mandat prezidenţial. Era perioada în care preşedintele ar fi trebui să-l atenţioneze pe premierul Boc că trebuie luate măsuri dure de reformă. 2009 a fost un an pierdut pentru că nu s-a făcut reforma instituţiilor publice.

Era vremea în care Băsescu şi Boc dădeau asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite indiferent ce ar fi. A fost perioada în care pensiile au continuat să crească. Preşedintele Băsescu a fost martorul tuturor acestor lucruri, aşa cum este de şase ani de cand conduce Romania.

La preluarea mandatului, la începutul lui 2009, Boc a anunţat măsuri dure de reformă.

Dar restructurarea agenţiilor guvernamentale a fost decisă abia în august şi realizată abia anul acesta. Ce mai constată Traian Băsescu? Că la începutul lui 2010 în instituţiile publice locale cheltuielile au crescut cu 20% şi că, în ciuda crizei şi a deciziei guvernului de a merge pe măsuri de austeritate, sau dat sporuri şi al 13-lea salariu.

Dacă lucrurile merg prost acum niciunul dintre cei care au guvernat nu se poate de roba de răspundere. Se întamplă pentru că sau luat decizii politice greşite, că pensiile au fost majorate cand nu trebuia sau că primul anunţ pe care l-a făcut Emil Boc la preluarea mandatului a fost acela că CAS se majorează.