Incidentul Stuxnet: Cum poate răspunde Iranul în faţa armelor cibernetice de distrugere în masă?

Ziarul Financiar 28.09.2010

Iranul are posibilităţi limitate de a răspunde unui atac informatic cum a fost cel al viermelui Stuxnet de săptămâna trecută, care a infectat o centrală nucleară, însă analiştii în securitate informaţională spun că revanşa ar putea veni pe alte căi, scrie Reuters.

Iranul a fost săptămâna trecută ţinta unui atac cibernetic fără precedent, orchestrat cel mai probabil din SUA sau Israel - după ce un vierme informatic despre care se presupune că atacă utilaje controlate printr-o aplicaţie Siemens, s-a infiltrat în sistemele unei centrale nucleare. Nu se ştie încă dimensiunea pagubelor sau chiar dacă acestea au existat întrucât autorităţile de la Teheran nu divulgă detalii ale atacului. Cu toate acestea analiştii spun ca Iranul ar putea suferi de pe urma unei acţiuni de sabotaj mai amble, în faţa căreia nu sunt pregătiţi, însă pentru care ar putea oferi o replică neconvenţională.

Cea mai vulnerabilă piaţă în acest incident ar putea fi cea a petrolului, iar acţiunile statului din Orientul Mijlociu ar putea ţinti convoaie de petroliere care traversează Golful Persic şi Strâmtoarea Hormuz. Un petrolier japonez a fost avariat anul acesta de ceea ce se presupune a fi un atac sinucigaş. Totodată, legăturile Iranului cu facţiunile Hamas şi Hezbollah, precum şi cu insurgenţii din Irak şi Afghanistan ar putea fi puncte de pornire pentru metode "neobişnuite şi asimetrice" de contraatac, spune Mark Fitt, manager la o companie de consultanţăîn securitate pentru firmele cu activitate în Orientul Mijlociu.