Cel mai mare restaurant din Marriott devine „Casa Fripturilor“, iar zece săli de conferinţă vor fi renovate

Ziarul Financiar 28.09.2010

Cel mai mare hotel de cinci stele de pe piaţa românească, JW Marriott, cu afaceri de 26 de milioane de euro anul trecut, a închis restaurantul Cupola cu o capacitate de 200 de locuri, cel mai mare din hotel, în vederea renovării, în urma unui proiect de investiţii de aproape un milion de euro.

"În perioada septembrie-decembrie restaurantul va fi închis. Hotelul va avea pierderi de 30.000 de lei (7.100 euro) lunar din cauza închiderii restaurantului, dacă luăm în calcul faptul că nu mai oferim cina. Micul dejun şi prânzul care se luau în cadrul acestui restaurant au fost mutate în altul", a declarat Meda Vasiliu, directorul de vânzări şi de marketing al hotelului de cinci stele JW Marriott.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, hotelul a avut anul trecut pierderi de aproape 14 milioane de euro.

Restaurantul Cupola va fi redeschis sub numele de Steakhouse, în a doua jumătate a lunii decembrie, ceea ce înseamnă că hotelul va avea pierderi în jur de 25.000 de euro din neoperarea restau-rantului. Marriott are şase restaurante şi cafenele, iar conceptul de "steakhouse" aparţine lanţului internaţional.

Hotelul de cinci stele din Bucureşti, cu o capacitate de cazare de 402 camere, a demarat un proiect de modernizare încă de la începutul anului, când a fost renovat spaţiul Vienna Cafe de la etajul unu al hotelului, dar şi sala de evenimente Grand Ballroom, în urma unei investiţii de 1,2 milioane de euro.

Mai mult, anul viitor este plănuită modernizarea celor zece săli mici de conferinţe din cadrul hotelului, dar şi a sălii Constanţa Grand Ballroom.

JW Marriott nu este singurul hotel de cinci stele din Bucureşti care investeşte în modernizarea unităţilor din food&beverage, ce au o contribuţie semnificativă în cifra de afaceri, putând ajunge chiar şi la jumătate din businessul unui hotel.

Şi Athénée Palace Hilton trece printr-un proces de renovare, în urma unui plan de investiţii de 2 milioane de euro.

Recent, hotelul a anunţat deschiderea restaurantului Cafe Athénée, în spaţiul în care s-a aflat Le Bistrot.

De asemenea, hotelul de cinci stele deţinut de George Copos a mai modernizat fosta terasă La Strada. Mai mult, anul viitor vor demara lucrări de renovare la principalul restaurant al hotelului Roberto's.

Atât JW Marriott cât şi Athénée Palace Hilton au anunţat că au înregistrat o creştere a veniturilor în primele opt luni ale anului, fără să precizeze însă valoarea absolută. "Gradul de ocupare al hotelului JW Marriott a crescut cu 5%-7% în perioada ianuarie-august.

Astfel că mai mult din 60% din camerele noastre au fost ocupate", a declarat Meda Vasiliu, care a mai adăugat că veniturile din cazare au avut un ritm de creştere mai mic din cauza tarifelor în scădere pe cameră.

Preţul unei camere duble este de 784 de lei (186 euro) pe noapte, potrivit informaţiilor de la departamentul de rezervări al hotelului.

JW Marriott din Bucureşti, care face parte din lanţul american Marriott International, este controlat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni compania austriacă Bau Holding Strabag.