Creditele s-au scumpit după implementarea OUG 50

Autor: Ciprian Botea 28.09.2010

Bancherii au oprit tendinţa de scădere a dobânzilor şi au scumpit creditele de consum şi ipotecare în încercarea de a-şi recupera banii cheltuiţi cu implementarea ordonanţei privind creditele pentru consumatori (OUG 50), aşa cum anunţaseră de altfel încă de la publicarea actului normativ.

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei a urcat în iulie cu peste un punct procentual, până la 18,9%, după ce în luna anterioară înregistrase un alt salt cu o jumătate de punct, arată datele BNR.

În paralel, împrumuturile pentru locuinţe în euro s-au scumpit cu peste 1,6 puncte în iulie, dobânda anuală efectivă urcând astfel la 7,2%, maximul ultimelor zece luni.

"Pe de o parte, băncile au încercat să-şi acopere costurile din aplicarea Ordonanţei 50, iar pe de altă parte creşterea inflaţiei s-a resimţit în nivelul dobânzilor bancare", comentează analistul financiar Dragoş Cabat. Inflaţia anuală a accelerat în iulie la 7,1%, de la 4,4% în iunie, ca urmare a deciziei Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%.

În condiţiile în care bancherii se plângeau oricum de lipsa cererii solvabile, majorarea dobânzilor a sporit reticenţa la îndatorare a clienţilor, astfel că soldul creditelor de consum în lei a scăzut de la 35 mld. lei în mai la 28 mld. lei la sfârşitul lui august. Totodată, ritmul de creştere al creditului ipotecar s-a redus în ultimele luni, soldul ajungând la echivalentul a 6,2 mld. euro luna trecută, potrivit statisticilor BNR.

Volatilitatea dobânzilor de pe piaţa interbancară a avut, de asemenea, un impact important asupra scumpirii creditelor, având în vedere că legea obligă băncile să lege toate împrumuturile cu dobânzi variabile de un indicator public. Dobânda medie la care băncile locale au reuşit să atragă de pe piaţa monetară depozite cu scadenţa la trei luni a urcat în iulie cu 0,3 puncte procentuale, până la 7,2% pe an.