Analiştii spun că percepţia investitorilor s-ar putea înrăutăţi

Autor: Stefan Musgociu 28.09.2010

Bursa a scăzut marţi cu 0,43%, după numai două şedinţe de creştere, într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de la debutul zilei şi pe o lichiditate cu 58% mai redusă decât în sesiunea anterioară, de 4,8 mil. euro. În precedentele două şedinţe, BET-C, indicele general al BVB, a avansat cu 1,35%. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,62%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,17% sub referinţă.

La cotaţii în imediata apropiere a ultimelor preţuri de luni au încheiat ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), indicele BET--FI avansând cu 0,42%.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, consideră că lichiditatea Bursei va fi în continuare redusă până la revenirea investitorilor străini în piaţă, iar aceştia analizează cu atenţie o eventuală expunere pe România.

"Nu cred că putem vorbi de o revenire sustenabilă a lichidităţii din simplul motiv că socotelile investitorilor străini sunt mai complicate când vine vorba de expunere pe o piaţă de capital mică. Există încă o reticenţă a investitorilor faţă de expunerea pe acţiuni, principalele temeri fiind că dinspre economia SUA vor veni ştiri negative în continuare. Ca atare, sentimentul investitorilor conduce pieţele, inducând reacţii mai abrupte decât rezultatele financiare ale companiilor. Cred că este nevoie mai întâi de o recuperare în privinţa apetitului de risc al investitorilor faţă de pieţele mature, ceea ce nu este foarte predictabil. În acest context trebuie să vorbim despre România", a afirmat Căruntu.

El a menţionat că nu sunt motive de îmbunătăţire a profilului de risc de ţară, ci, din contră, percepţia investitorilor străini s-ar putea înrăutăţi.

"Percepţia asupra riscului de ţară s-ar putea înrăutăţi în contextul creşterii progresive a riscului de instabilitate politică, iar, în mod concret, în ceea ce priveşte 2011 Guvernul nu generează impresia că ar putea administra un mix de provocări. Acest mix trebuie să se concretizeze în aducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, atât cât s-ar dori conform planului, concomitent cu furnizarea de suport economiei, astfel încât să fie posibilă întoarcerea la o creştere economică, fie şi foarte timidă", a mai spus analistul.

În plus, Căruntu susţine că recesiunea prelungită va afecta rezultatele financiare ale companiilor şi anul viitor, astfel că investitorii străini nu vor începe să cumpere multe acţiuni pe termen mediu.

"Acest scenariu îl preconizez deşi titlurile lichide de la noi vor fi bine susţinute de rezultate financiare cel puţin rezonabile în 2010 ale companiilor respective şi ar exista argumente pentru o creştere a expunerii pe acţiuni", a conchis analistul.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,3 milioane lei şi, respectiv, 3,5 milioane lei.

Pe plan extern, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,3%, variaţii reduse fiind înregistrate şi de bursele din Europa Centrală şi de Est.