Dobânda BNR rămâne cea mai mare din Est

Autor: Liviu Chiru 28.09.2010

BNR va menţine astăzi neschimbată dobânda-cheie la leu, la 6,25% pe an, şi nu va umbla nici la nivelul rezervelor minime obligatorii, anticipează în unanimitate membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Şi analiştii străini întrevăd o decizie similară.

"Deşi activitatea economică rămâne foarte slabă - cu o contracţie estimată a PIB de 2% anul acesta - banca centrală nu are spaţiu de manevră pentru moment. Condiţiile de pe pieţele financiare se pot schimba rapid, devenind nefavorabile pentru leu şi titlurile de stat româneşti. Situaţia politică rămâne de asemenea instabilă şi mai mult zgomot ar putea să apară pe marginea discuţiilor pentru bugetul pe 2011", spune şi Gaelle Blanchard, analist în cadrul grupului francez Société Générale, acţionarul majoritar al BRD.

Aceasta înseamnă că BNR va rămâne de departe cu cea mai mare dobândă-cheie dintre statele din regiune. În Cehia, banca centrală menţine de anul trecut dobânda-cheie la 0,75% pe an, în timp ce în Ungaria autoritatea monetară a decis luni să păstreze dobânda la forint la 5,25% pe an. Astăzi este aşteptată şi decizia Băncii Naţionale a Poloniei, analiştii anticipând tot o menţinere, la 3,5% pe an.