Transelectrica: Întreabă orice european unde e Bucureştiul şi s-ar putea să nu obţii răspunsul corect, dar toţi ştiu unde e Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu 28.09.2010

Dobrogea a devenit cea mai cunoscută regiune din Romania, localităţi pană în prezent anonime transformandu-se în vedetele primelor pagini ale celor mai importante ziare europene. Toate acestea datorită unui singur lucru: proiectele eoliene, spune Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica.



"Poţi să întrebi pe oricine în Europa unde este Bucureştiul, unde este Braşovul şi este posibil să nu obţii răspunsul corect, dar toată lumea ştie unde este Dobrogea. Dobrogea este cuvantul magic pentru eoliene", a spus Băicuşi.

Dacă pană acum cel mai mare proiect anunţat în Romania era al cehilor de la CEZ, care vor ridica 240 de turbine eoliene cu o capacitate de 600 MW în două comune dobrogene, Fantanele şi Cogealac, spaniolii de la Iberdrola anunţă că din 2011 ar putea începe şi ei lucrările la un proiect de dimensiuni similare localizat tot în Dobrogea.

După un început mai lent comparativ cu intenţiile anunţate, Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global în ceea ce priveşte proiectele eoliene, spun că investiţia în parcul cu o capacitate de 600 MW, apropiată de cea a unui reactor de la Cernavodă, va depăşi un miliard de euro, ţinand cont de faptul că, potrivit estimărilor reprezentanţilor companiei, costul instalării unui MW în proiecte eoliene costă circa 1,7 milioane de euro.

Dacă în ceea ce priveşte parcul spaniolilor lucrurile sunt încă în fază incipientă, cehii deja au montat 120 de turbine la Fantanele, dintre cele 139 programate pentru această locaţie, dar întampină anumite probleme cu autorităţile locale la Cogealac, motiv pentru care această fază a proiectului este blocată.

Gata în 4 ani

"Avem o întarziere de un an în ceea ce priveşte proiectele noastre, dar sperăm să intrăm într-un ritm mai rapid de dezvoltare. Pentru parcul de 600 MW din Constanţa avem avizul de racordare la reţea şi vom începe negocierile pentru semnarea contractului de racordare. Sperăm să începem construcţia la aceşti 600 MW anul viitor", a declarat Adrian Goicea, country manager al Iberdrola Renovables Romania, divizia locală de energie regenerabilă a grupului Iberdrola, în cadrul unui seminar organizat de The Diplomat.

Avizul de racordare la reţea, în acest caz la reţeaua administrată de Transelectrica, este unul dintre primii paşi prin care trebuie să treacă un investitor pentru realizarea unui parc eolian. Pe de altă parte, semnarea contractului de racordare la reţea este unul dintre paşii semnificativi în tot lanţul de avizare al unei investiţii eoliene, specialiştii din piaţă spunand că odată trecută această etapă sunt mari şanse ca un proiect să devină realitate. Practic, după obţinerea contractului de racordare, investitorul se poate apuca de construcţii.

"Dacă începem construcţiile în 2011, cred că în 3-4 ani parcul va fi gata", spune Goicea.

Primele 40 de turbine la Mihai Viteazu

Reprezentantul Iberdrola spune că în schimb au început construcţiile la un alt parc eolian, de dimensiuni mai mici, localizat în Mihai Viteazu, judeţul Constanţa.

Astfel, Goicea dă ca singură intrarea în funcţiune din 2011 a 40 de turbine cu o capacitate totală de 80 MW.

"În 2011 cele 40 de turbine vor deveni operaţionale. Construcţiile au început", spune Goicea. Echipamentele vor fi livrate de către spaniolii de la Gamesa, unul dintre cei mai mari producători de turbine eoliene din lume.

"Tot anul viitor sperăm să obţinem avizele tehnice de racordare pentru restul de 900 MW pe care vrem să-i construim", a mai zis Goicea. Practic, compania spune că merge mai departe, cel puţin pentru moment, cu toate planurile anunţate în Romania.

Piedici în calea Electrica

În afară de investitorii străini care deja au făcut paşi semnificativi în ceea ce priveşte proiectele eoliene, şi statul roman încearcă de ani de zile să pătrundă în acest domeniu, unul dintre puţinele segmente care creşte în criză.

Lucrurile merg însă într-un ritm destul de lent, piedicile fiind ridicate chiar de către investitorii străini, care în urma proceselor de privatizare au preluat reţele de distribuţie a electricităţii. Dobrogea, cea mai fierbinte zonă în ceea ce privesc investiţiile în eoliene, se află acum în mainile italienilor de la Enel, de exemplu, care este un competitor direct al Electrica.

"Avem în derulare două proiecte eoliene, dar unul de 50 MW este blocat din cauza unor probleme pe care le avem cu operatorul de distribuţie Enel. Ne sunt propuse soluţii de racordare la reţea care nu ne avantajează", spune Eugen Brădean, director adjunct pe strategie şi afaceri corporatiste din cadrul Electrica.

Firma are în dezvoltare două parcuri eoliene, de cate 50 MW fiecare, unul localizat în Chirnogeni, judeţul Constanţa, şi altul în Frumuşiţa, Galaţi, care ar putea deveni operaţional la sfarşitul anului viitor. Italienii de la Enel au la randul lor în dezvoltare mai multe proiecte eoliene localizate tot în Dobrogea.

O veste proastă

În ciuda faptului că de la începutul anului consumul de energie a crescut constant, după regresul de 8,3%, înregistrat anul trecut, semnalul venit din partea Transelectrica nu este unul foarte bun, oficialii companiei estimand stagnarea consumului în 2011.

"Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Anul viitor va fi unul de stagnare. În vară, creşterea consumului de energie a fost de 4,6%, iar din toamnă, ritmul s-a redus la 4,4%. Faptul că intri în toamnă, iar consumul de energie nu creşte, te face să te gandeşti. Uitandu-mă la marii consumatori, nu văd proiecte de dezvoltare majore. Nu avem niciun semnal, cu excepţia Dacia care este un fenomen atipic. Industria cimentului nu-şi revine, agricultura depinde de irigaţii care nu sunt dezvoltate, prelucrarea metanului depinde de conjunctura interna ţională. Este greu să ai creştere în aceste condiţii", spune Băicuşi. Reprezentantul Transelectrica a declarat că în acestă perioadă cel mai bun lucru care s-a întamplat a fost creşterea exporturilor de energie către ţările vecine.

"În viitor am putea asista la o creştere a cererii de export dinspre Romania spre Bulgaria datorită faptului că Turcia a intrat în reţeaua europeană a transportatorilor de energie", a mai precizat Băicuşi.

De 28 de ori mai mult verde

Reprezentanţii Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, companie care deţine un rol vital în integrarea proiectelor eoliene, spun că pană la sfarşitul anului ar putea fi montaţi 400 MW în parcuri de "mori de vant".

"În cel mai bun caz vom ajunge la acest nivel. Vorbim aici de MW instalaţi, ridicaţi, dar nu neapărat preluaţi în sistem, pentru că aceste lucru se face treptat", a spus Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica.

Saltul este unul uriaş ţinand cont de faptul că la sfarşitul anului trecut erau montaţi în Romania numai 14 MW în parcuri eoliene. Cei mai mari investitori sunt grupuri precum cehii de la CEZ, Energias de Portugal, Enel sau Verbund, dar şi o serie de antreprenori locali precum Emanuel Muntmark sau Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft.