Vitantis, probleme cu tavanul fals

Ziarul Financiar 29.09.2010

O porţiune de 500 de metri pătraţi din tavanul fals al centrului comercial Vitantis din Bucureşti s-a prăbuşit în după-amiaza zilei de 14 septembrie, provocând evacuarea totală a proiectului deşi nu au fost înregistrate victime.

Incidentul din cadrul centrului comercial aflat în zona Vitan-Bârzeşti din Capitală ridică semne de întrebare legate de felul în care au fost realizate proiectele imobiliare în perioada de boom imobiliar, când piaţa construcţiilor era atât de "fierbinte", încât firmele de profil angajau pe bandă rulantă muncitori fără experienţă.

Administratorii Vitantis spun că tavanul era din profil uşor, "un fel de carton". Cu toate acestea, centrul comercial a fost închis, fiind demarată o expertiză tehnică a clădirii. Prăbuşirea tavanului nu a fost provocată de infiltraţiile apei, cum s-a întâmplat în alte cazuri, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii fondului Equest Balkan Properties, proprietarul centrului comercial.

Vitantis este asigurat de către firma Allianz-Ţiriac, ai cărei reprezentanţi au derulat o anchetă pentru a stabili cauzele şi valoarea prejudiciului.

În ultimii ani au mai fost înregistrate incidente cu tavanele false din centrele comerciale Iulius Mall din Cluj şi Timişoara şi mai multe accidente de muncă pe şantierele unor clădiri de birouri sau ansambluri de locuinţe.

Centrul comercial Vitantis a fost finalizat în urmă cu doi ani, în septembrie 2008, fiind construit de firma Conarg, controlată de omul de afaceri piteştean Valentin Vişoiu, care a avut rolul de antreprenor general.

Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 60 de milioane de euro, jumătate din bani fiind folosiţi pentru achiziţia terenului şi magazinului Praktiker dezvoltat iniţial de un investitor român. Proiectul a fost extins ulterior cu un hipermarket Carrefour , un magazin de mobilier, un magazin Technomarket şi o galerie comercială cu circa 70 de magazine.