SUA vrea să facă prin lege ce n-a reuşit să facă piaţa: eliberarea monedei chineze

Autor: Radu Racu 29.09.2010

Camera Reprezentanţilor din Congresul American este aproape de aprobarea unei rezoluţii prin care să preseze China să permită aprecierea yuanului, anunţând astfel intensificarea unei dispute comerciale care durează de mai mulţi ani, scrie Reuters.

Exporturile ieftine ale Chinei ar putea suferi astfel, după ce demnitarii americani atât ai puterii cât şi cei ai opoziţiei, au demarat o iniţiativă legislativă prin care yuanul chinezesc sa fie considerat subvenţionat de stat, ceea ce ar impune noi taxe vamale asupra mărfurilor provenite din China. Propunerea trebuie să primească şi girul Senatului, precum şi semnătura preşedintelui Barack Obama, condiţie destul de dificil de îndeplinit.

Membrii legislativului american au reclamat de mai mult timp dezechilibrele comerciale cauzate de politica guvernului de la Beijing de a împiedica aprecierea yuanului pentru a impulsiona exporturile, situaţie nedreaptă pentru statele de peste ocean. Până în prezent nu s-a luat însă nicio măsură legislativă în acest sens.

China a permis un flux mai liber pe cursul de schimb al yuanului începând din luna iunie. De atunci, moneda chineză a urcat cu 2% faţă de dolar, cel mai mare avans din ultimii cinci ani, însă legiuitorii americani nu sunt mulţumiţi. Potrivit membrilor Congresului, yuanul este intenţionat subevaluat cu circa 40% faţă de valoarea reală.