David, Hidroelectrica: Avem sanse de a deveni cel mai mare pol energetic din estul Europei, dar timpul nu ne asteapta

Autor: Roxana Petrescu 29.09.2010

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie local, spune ca Romania are sansa de a deveni cel mai mare pol energetic din estul Europei, tinand cont de pozitia geografica dar si de resursele pe care le detine.

"Energia si agricultura sunt domeniile care ne vor aduce cresterea economica. Europa se bazeaza pe Romania in ceea ce priveste securitatea energertica, dar noi inca stam sa ne gandim ce mine trebuie sa inchidem, inca dezbatem asupra modului in care trebuie rezolvate anumite probleme", a declarat David, facand referire la multiplele tentative de a restructura Compania Nationala a Huilei, una dintre cele mai mari gauri negre din Romania. CNH ar urma sa fie inclusa intr-unul dintre cei doi giganti energetici prin care statul incearca sa reorganizeze sistemul national de productie, plan care de altfel intarzie sa se concretizeze de mai bine de jumatate de an.

"Trebuie totodata sa fim atenti cat si de ce sprijinim anumite domenii. Oarce costul produselor noastre nu cumva va fi mai mare decat al principalului competitor China prin integrarea tuturor acestor energii regenerabile? I-am intrebat noi pe romani daca vor sa sustina acest lucru ale carui costuri se vor vedea oricum in facturi?", a mai precizat David.

Acesta a mai precizat ca integrarea unui numar mare de proiecte eoliene in sistem induce si anumite probleme , aceasta energie fiind dependenta de intensitatea cu care bate vantul.

"Cand am pierdut in iarna ambele grupuri de la Cernavoda, am pornit fiecare trotineta din Romania pentru a acoperi golul. Este oare rational sa ai 3.000 de MW in eolian in sistem in aceste conditii? In plus toata piata din regiune este inundata cu energie", a mai spus David.

Potrivit acestuia sansa Romaniei de a juca un rol semnificativ in regiune din punct de vedere energetic exista, dar ca "timpul nu asteapta dupa noi."