Europa se îndreaptă către un trimestru trei peste aşteptări, arată mai mulţi indicatori

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2010

Sentimentul consumatorilor germani se va îmbunătăţi în octombrie, în condiţiile în care aşteptările economice au urcat până la un maxim pe trei ani în septembrie, pe fondul reducerii nivelului şomajului şi moderării preţurilor de consum, potrivit grupului de cercetare de piaţă GfK, citat de The Wall Street Journal.

Încrederea consumatorilor italieni a crescut de asemenea, în timp ce cheltuielile consumatorilor francezi au urcat în iulie şi au înregistrat doar o scădere uşoară în august, întărind speranţele că o creştere a cererii interne va proteja procesul de redresare a economiei zonei euro în faţa unei încetiniri a creşterii exporturilor.

Datele au urmat cifrelor publicate la începutul săptămânii, ce indică o uşoară revenire a creditării companiilor de către bănci şi o continuare a creditării gospodăriilor.

BCE a salutat veştile ce sugerează că redresarea începută anul trecut devinde din ce în ce mai puţin dependentă de exporturi.

Acest context va permite băncii să-şi normalizeze politica monetară şi să-şi retragă măsurile de urgenţă luate pentru a sprijini economiile.

Conform GfK, indicele încrederii consumatorilor germani a urcat la 4,9 puncte în octombrie de la 4,3 puncte în septembrie. Indicele aşteptărilor economice a avansat la 53,5 puncte în septembrie, de la 46,6 puncte în august.

Grupul a indicat de asemenea că aşteptările privitoare la evoluţia generală a economiei şi la veniturile personale au înregistrat o îmbunătăţire semnificativă, în timp ce disponibilitatea consumatorilor de a cheltui se situează la un nivel bun.

Germanii cred de asemenea că economia ţării va continua să-şi revină. Cancelarul german Angela Merkel a avut un ton aproape euforic într-un discurs adresat oamenilor de afaceri germani. "Situaţia economică este remarcabil de pozitivă. Creşterea economică pare a fi de fapt clar peste estimările noastre".

Italia a înregistrat de asemenea o creştere pronunţată a încrederii în septembrie, indicele ISAE avansând până la cel mai ridicat nivel din aprilie. Indicele a urcat la 107,2 puncte în septembrie de la 104,1 puncte în august.

În Franţa, cifrele au indicat faptul că cheltuielile consumatorilor s-au menţinut la un nivel ridicat în iulie şi august, determinându-i pe unii analişti să-şi revizuiască în sus estimările privitoare la Produsul Intern Brut pe trimestrul trei.

"Datele prezente întăresc ideea că trimestrul al treilea se conturează a fi un trimestru cu creştere mai puternică decât ne-am aşteptat iniţial", a declarat Tullia Bucco, economist în cadrul UniCredit.