CEZ mai are de montat 10 turbine la Fântânele

Autor: Roxana Petrescu 29.09.2010

Cehii de la CEZ spun că mai au de montat 10 turbine dintre cele 139 de "mori de vânt" pe care le au programate pentru parcul eolian din comuna dobrogeană Fântânele, urmând ca anul viitor să finalizeze ridicarea celor 101 turbine de la Cogealac. În total, parcul eolian va avea 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă şi presupune o investiţie de 1,1 miliarde de euro în montarea a 240 de turbine livrate de General Electric.

"Lucrările au demarat şi la Cogealac şi sperăm ca de acum într-un an să fie gata", a declarat Adrian Borotea, corporate affairs manager în cadrul CEZ România.

Compania s-a confruntat cu mai multe probleme privind partea de avizare cu autorităţile locale din Cogealac, motiv care a dus la întârzierea începerii construcţiilor din comuna dobrogeană.

Taxa pe vânt şi soare?

Specialiştii din piaţă spun că producătorii de energie din surse regenerabile ar putea pe viitor să plătească o redevenţă pe soare sau pe vânt, aşa cum toţi producătorii de energie plătesc redevenţe pe resursele utilizate, inclusiv pe cele hidro. "Este o problemă această redevenţă care cred că a scăpat tuturor statelor europene. În plan european, resursele de vânt şi de soare sunt analizate la nivelul fiecarei ţări. Acest lucru este într-o fază incipientă, dar este în atenţia Comisiei Europene", spune Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

România este cotată ca fiind una dintre ţările europene cu cel mai mare potenţial eolian, lucru care a atras de altfel numeroşi investitori. Cea mai fierbinte zonă din acest punct de vedere este Dobrogea. Pe de altă parte, sunt şi voci care susţin că o astfel de taxă pusă pe vânt sau pe soare este un lucru exagerat. "Nu poţi să compari apa cu soarele astfel încât să impui o redevenţă. Când ajungi să pui taxe pe vânt şi pe soare deja s-a ajuns prea departe. Ideea nu este să taxezi suplimentar investitorul, ci să-l atragi. În schimb, cred că celelalte redevenţe ar trebui crescute", a spus Varujan Vosganian, fost ministru al economiei.