Opinie Victor Rotariu: Băncile trebuie pedepsite de clienţi, nu de stat

Ziarul Financiar 30.09.2010

"Bancherii sunt nemulţumiţi, pe bună dreptate, că statul vrea să schimbe regulile creditării în timpul jocului. Este anormal ca statul să intervină în strategia comercială a unei bănci, impunându-i un anumit nivel al costului creditului, cu atât mai mult cu cât modificarea se aplică la creditele vechi", este de părere Victor Rotariu într-un editorial Gândul.

"Statul nu ştie cum se calculează riscul de neplată al unui client pe care şi-l asumă banca, de exemplu. El nu ştie care este circuitul banilor în bancă sau cum poate influenţa această decizie politica de creditare a bancherilor pe viitor.

În mod ironic însă, bancherii sunt nemulţumiţi că statul se poartă cu ei aşa cum ei, la rândul lor, s-au purtat ani de zile cu clienţii care le-au trecut pragul. Sintagma "banca îşi rezervă dreptul să modifice" (prin "să modifice" bancherii au înţeles, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, "să majoreze") este cea de la care au pornit echipele de avocaţi ale bancherilor în redactarea contractelor tip în ultimii ani". Citiţi în întregime opinia lui Victor Rotariu cu privire la tensiunile dintre bănci şi clienţi pe www.gandul.info.