Cum îşi dezvoltă Ioan Niculae businessul în Zimnicea, oraşul unde doar preotul este „independent“
La bariera spre Zimnicea, două dintre cele şapte maşini încolonate au inscripţionat pe portiere "Interagro", acelaşi brand de care se leagă şi rafinăria de bioetanol, hotelul, clubul de pe malul Dunării, centrul de vinificaţie sau fabrica de lapte.
Aproape 5.000 de zimniceni din cei peste 15.000 de locuitori
sunt angajaţi ai grupului creat de omul de afaceri teleormănean.
Zimnicea este oraşul unde doar preotul este "independent", fiind
singurul care are propriul business, după cum spune un angajat al
Interagro în drumul spre noul centru de vinificaţie al companiei,
inaugurat în a doua parte a lunii septembrie.
În rest, toată lumea vorbeşte de "domnul preşedinte care a dat de
mâncare oraşului". La noul combinat de vinificaţie, inaugurat în
prima zi de recoltare a strugurilor lucrează circa 60 de persoane,
tehnologia folosită de Niculae tăind de pe lista de angajaţi pe
puţin 200 de oameni.
Terenul de 340 de hectare de pe terasele Dunării plantat cu viţă de
vie cu vârsta cuprinsă între cinci şi un an îţi dă impresia de
moşie, cu excepţia clădirii moderne unde se va produce vinul.
"Obişnuiam să vin aici cu calul şi cu câinii mei de
vânătoare"
Construcţia pare încă neterminată, în următoarea perioadă urmând să
fie finalizate lucrările la staţia de epurare şi să fie ridicată
clădirea de birouri. Angajaţii spală asfaltul din faţa centrului de
vinificaţie, în aşteptarea "preşedintelui" şi fac ultimele
pregătiri. Remorca, plină cu primii struguri culeşi din vie
aşteaptă tăierea panglicii în faţa buncărului unde vor fi
descărcate fructele mustite.
Centrul de vinificaţie a necesitat o investiţie de nouă milioane de
euro, dintre care două milioane de euro reprezintă fondurile
europene de la Bruxelles. Banii s-au adăugat altor circa 7 milioane
de euro alocate plantării viţei de vie, proces început din 2005.
"Aici a fost vie înainte, este un loc bun mai ales pentru vinurile
roşii, chiar dacă există risc de piatră. Obişnuiam să vin aici cu
calul şi cu câinii mei de vânătoare şi totul era la pământ. Am vrut
să plantez vie din '99, dar toate studiile ieşeau negative, de
aceea am început abia acum cinci ani", spune Niculae, care a
înlocuit de această dată calul cu o maşină de teren 4x4.
Între timp a împrejmuit terenul cu gard din sârmă ghimpată, a
plantat la dungă viţa de vie, a turnat asfalt pe aproape doi
kilometri în lungimea viei, a adus malaxoare şi buncăre pentru
struguri, o linie de îmbuteliere cu o capacitate 3.000 de sticle pe
oră şi a investit în sistem de irigaţii prin picurare. În prezent,
fiecare rând de viţă de vie, susţinut de şpaliere metalice, este
dotat cu o bandă de picurare setată să furnizeze până la doi litri
de apă pe oră, în funcţie de vreme.
Combinele de 95.000 de euro ţin locul a 200 de
angajaţi
Chiar dacă este perioada recoltei, via nu este plină de culegătorii
tradiţionali cu foarfece pe care îi găseşti în orice vie
obişnuită.
"Avem combine de recoltat struguri. O singură combină culege 30 de
tone în opt ore. Practic în 20 de zile terminăm de recoltat. Pentru
recoltare am angajat 35 de oameni, dar dacă nu am fi avut
combinele, ne-ar fi trebuit peste 200 de angajaţi", spune şi Eugen
Robescu, directorul general al Intervitt, divizia de vinificaţie a
Interagro.
Cum funcţionează o astfel de combină, al cărei preţ se ridică la
95.000 de euro?
Forma unui "U" întors ajută maşina să prindă pe mijloc viţa de vie.
"După ce prinde rândul, îl scutură. Combina dispune de o bandă
elevatoare pe care cad boabele de struguri, cu ajutorul căreia
aceştia sunt urcaţi într-un buncăr, nu înainte ca un
mini-ventilator să elimine resturile de care nu este nevoie, cum ar
fi frunzele uscate", explică Robescu.
"Tunurile" din viţa de vie
Durează 10 minute
până când strugurii sunt transportaţi la buncărul de la combinat.
Din remorcă boabele sunt vărsate într-un malaxor de unde sunt
trimise în vinificator unde stau 4-5 zile pentru a prinde culoare
şi aromă. Urmează presa, iar apoi fermentarea definitivă care
durează 3-4 săptămâni. Vinul este apoi stocat până în februarie,
când Niculae speră să îl ducă nu doar în marile reţele de
hipermarketuri şi supermarketuri, ci şi pe piaţa chineză. De
departe una dintre cele mai interesante achiziţii, pe care omul de
afaceri vrea neapărat să o prezinte, în timpul unei vizite pe
plantaţie, este sperietoarea de păsări, în variantă "ultra
modernă". În loc de pălărie şi paie, din loc în loc, printre
rândurile de viţă de vie ies în evidenţă tunuri care funcţionează
pe curent şi pe gaz şi care la fiecare 5 minute scot un zgomot
asemănător celui de armă.
Bacul lui Niculae
Niculae a investit de altfel zeci de milioane de euro în Zimnicea.
La doar 7 km de centrul de vinificaţie, pe malul Dunării, ies în
evidenţă uşor rafinăria de bioetanol în care miliardarul a investit
100 de milioane de euro şi bacul care face legătura cu oraşul
bulgar Siştov, bac pe care omul de afaceri l-a finanţat cu peste
cinci milioane de euro.
Ca şi centrul de vinificaţie, şi hotelul de patru stele Inter, o
construcţie modernă, face notă discordantă într-un oraş care dă
impresia că a fost părăsit încă din faza de construcţie. Bacul nu
funcţionează, chiar dacă a fost lansat în luna iunie, moment în
care autorităţile bulgare l-au declarat pe Niculae cetăţean de
onoare al oraşului Siştov.
"Bacul nu funcţionează pentru că bulgarii nu au terminat
construcţia pe partea lor. Nu va fi destinat doar transportului de
marfă, ci va transporta persoane, maşini, orice. Domnu' preşedinte
l-a făcut în ideea că se închide podul pe la Giurgiu pentru
renovare şi dacă începe transportul pe aici, om se face", este de
părere un localnic aflat în apropierea barierei din faţa
bacului.
Chiar dacă prin zonă nu trec decât angajaţii de la rafinărie,
vameşul de lângă bacul lui Niculae este nevoit să stea ore întregi
în mirosul înţepător de bioetanol, să păzească bariera spre bacul
nepus încă în funcţiune, "întrucât este punct vamal şi este
obligatoriu".
Pe lângă industrie şi agricultură Niculae a investit şi în
industria ospitalităţii, deschizând cu ani în urmă un club pe malul
Dunării, Disco Paradis şi hotelul din centrul oraşului, care are un
restaurant, un bar şi terasă. În ziua vizitei la Zimnicea, doar una
dintre mesele de pe terasă era însă ocupată de câţiva tineri din
oraş. La câţiva zeci de metri, o terasă cu scaune de plastic roşu,
improvizată la parterul unui bloc ocupat doar la primele două
etaje, face concurenţă afacerilor lui Niculae, reuşind să adune
oameni la trei mese.