Alternativa la salvarea băncii AIB era colapsul Irlandei

Autor: Cristina Roşca 03.10.2010

Situaţia statului irlandez este din ce în ce mai dificilă, cri­za financiară simţindu-se în continuare aici "ca la ea acasă". Un colaps al Anglo Irish Bank (AIB), creditorul care a stat în cen­trul crizei financiare din Irlanda, ar trage în jos şi statul, este modul în care ministrul de finanţe explică de ce guvernul a ales să cheltuiască echivalentul a 20% din PIB pentru a susţine sectorul bancar, scrie Financial Times.

Autorităţile de la Dublin au dezvăluit la sfârşitul săptămânii trecute că vor oferi noi fonduri băncii, astfel suma totală plătită de contribuabili pentru ca Anglo Irish Bank să evite falimentul a ajuns la 34 mld. euro, de la 29,5 miliarde de euro. Din această cauză deficitul bugetar al statului ar putea urca până la peste 30% din Produsul Intern Brut.
"La 30 de miliarde de euro, preţul salvării ar fi similar veniturilor din taxe pe un an", a spus Jane Foley, analist valutar la Rabobank. "Nu pare a exis­ta un panaceu rapid pen­tru starea finanţelor gu­vernului irlandez".

Brian Leniha, minis­trul de finanţe irlandez, a de­clarat însă că statul nu a pu­tut face nimic altceva de­cât să acţioneze.
"Un colaps al Anglo ar avea ca rezultat retrogra­da­rea calificativului de ţa­ră. Este important din punct de vedere sistemic şi nu este un merit deosebit al băncii. Trebuie luat în consi­de­rare raportul dintre mărimea băncii şi mărimea economiei", a spus el. Ca parte a noului plan salvator, ministrul de finanţe va au­toriza transferul imediat al creditelor ipotecare neper­for­man­te în valoare de 25,9 mld. euro către Agenţia Naţională de Ma­nage­ment al Activelor, autoritatea guvernamentală însăr­cinată să primească active toxice rezultate de pe urma crizei din sistemul bancar.
Pe fondul acestei situaţii, la jumătatea săptămânii trecute agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat calificativul pentru datoria subordonată a băncii cu trei trepte, până la CCC. Cu doar câteva zile mai devreme şi agenţia Moody's Investors Service a retrogradat de o manieră similară cu S&P ratingul obligaţiunilor subordonate. Mai mult, Moody's a coborât în acelaşi ritm şi calificativul obligaţiunilor celorlalte bănci, din cauza "riscului marginal crescut" ca guvernul să nu poată susţine restul creditorilor.
Investitorii au început să se teamă că statul ar putea să nu facă faţă situaţiei, şi din acest motiv au început să ceară prime tot mai mari pentru a păstra titlurile de stat irlandeze în detrimentul celor germane, considerate cele mai sigure. Dife­ren­ţa de randament între cele două titluri a ajuns la un nivel maxim istoric de 4,49 puncte procentuale.
Ministrul de finanţe a anunţat că în noiembrie va prezenta un plan pe patru ani prin care va explica modul în care va re­du­ce deficitul bugetar la sub 3% din PIB până în 2014.