Kazahii vor acum acţiunile statului la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa 03.10.2010

Oficialii grupului kazah KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, ar putea veni la Bucureşti să negocieze cu Guvernul răscumpărarea acţiunilor pe care statul le-a primit la sfârşitul săptămânii trecute în contul obligaţiunilor de 517 mil. euro de la Petromidia.

Kazahii au susţinut până acum că nu au bani să răscumpere în totalitate obligaţiunile în valoare de 571 milioane de euro, care au expirat la 30 septembrie, iar disponibilitatea lor de a cumpăra acţiunile ar putea arăta că doresc să transforme o datorie fixă într-un pachet de acţiuni a cărui valoare se poate negocia în funcţie de rezultatele companiei şi de contextul de piaţă.
Calculul kazahilor este că vor putea răscumpăra mai ieftin acţiunile cedate statului român la preţul de 0,1118 lei (preţul la care s-a realizat conversia obligaţiunilor în acţiuni). Pe Bursă, preţul acţiunilor RRC este în prezent de 0,0602 lei, adică la jumătate.

Kazahii au plătit anul acesta circa 78 mil. euro statului român, dintre care 54 mil. euro reprezintă o răscumpărare parţială a obligaţiunilor, iar 24 mil. euro reprezintă dobânda aferentă acestui an. Dacă kazahii nu ar fi realizat acea răscumpărare parţială de 54 mil. euro şi ar fi transformat toate obligaţiunile în acţiuni, statul ar fi putut redeveni acţionar majoritar la Petromidia. Din acest motiv, Ministerul Finanţelor a insistat că Rompetrol trebuie să răscumpere integral obligaţiunile sau să le convertească integral în acţiuni, iar plata parţială din august ar fi reprezentat de fapt opţiunea kazahilor pentru plata cash.

De cealaltă parte, kazahii au susţinut mereu că au şi opţiunea plăţii parţiale.
"Noi respectăm în totalitate convenţia de emisiune a obligaţiunilor. Şi în convenţie, în capitolele 6 şi 9 se menţionează că avem dreptul de a răscumpăra parţial şi de a converti parţial. Convenţia a fost aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 118/2003 şi ratificată de Parlamentul României în 2005, prin legea nr. 89", a declarat Dmitri Grigoriev, directorul financiar al grupului Rompetrol.

Ordonanţa din 2003 (semnată de premierul Adrian Năstase şi de ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu) nu face nicio referire la răscumpărare parţială sau totală, iar convenţia de emisiune a obligaţiunilor pe care o invocă reprezentanţii la Rompetrol nu a fost făcută niciodată publică.
Rompetrol Rafinare este evaluată în prezent pe Bursă la circa 300 mil. euro, însă această evaluare nu mai este foarte relevantă, din cauza lichidităţii scăzute (kazahii au luat aproape toate acţiunile din piaţă prin ofertă publică) şi din cauză că indicatorii fundamentali ai companiei se vor modifica semnificativ după conversia obligaţiunilor în acţiuni.
Prin această operaţiune, datoriile Petromidia vor scădea cu 517 mil. euro, sumă care va trece în schimb la capitaluri proprii. Astfel, valoarea contabilă a Petromidia va creşte de la 72 mil. euro la sfârşitul lunii iunie la circa 590 mil. euro, din care participaţia statului, de 44,69%, ar fi evaluată la 263 mil. euro.
Guvernul a anunţat că va ataca în instanţă deciziile AGA de la Rompetrol Rafinare privind conversia obligaţiunilor în acţiuni. ANAF a pus la începutul lunii septembrie sechestru asigurător pe activele rafinăriei.