Ce spune ordonanţa care elimină impozitul minim

Ziarul Financiar 03.10.2010

Impozitul minim a fost în sfârşit eliminat, însă consultanţii fiscali susţin că ordonanţa nu e foarte clară şi are multe scăpări, urmând să genereze bătăi de cap pentru contribuabili şi contabili.



"Mesajul pozitiv este că a fost eliminat impozitul minim. Însă legislaţia nu este bine corelată, conţine multe neclarităţi şi este greoaie. Va creea bătăi de cap pentru contabili. Există două perioade fiscale. Este interpretabil cum se calculează profitul impozabil pentru ultimul trimestru al anului. În plus, se elimină mecanismul de regularizare. Poţi să ai pierdere şi să nu poţi să regularizezi", a comentat Emilian Duca, partener al BDO Tax.
Guvernul a hotărât să elimine impozitul minim de la 1 octombrie, urmând ca firmele să plătească impozit pe profit pentru ultimele trei luni ale anului. Ultima dată pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie, aferentă trimestrului trei.
Impozitul minim a fost aplicat începând cu luna mai 2009, fiind calculat diferenţiat, în funcţie de cifra de afaceri, între un nivel minim anual de 500 de euro şi o limită maximă de 10.000 de euro.
Măsura fost contestată atât de firmele mari şi micii intreprinzatori, cât şi de analiştii şi consultanţii fiscali, care susţineau că nu ar fi oportună introducerea impozitului minim, în condiţiile în care multe companii au înregistrat pierderi din cauza crizei economice.
Din decembrie 2009 Guvernul a început să vorbească despre "regândirea" acestui impozit şi introducerea unui impozit forfetar axat pe anumite tipuri de activităţi. La începutul anului 2010, fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu preconiza intrarea în vigoare a "forfetarului" la 1 iulie, însă măsura a fost amânată.

Ce recomandă consultanţii
Consultanţii şi avocaţii recomandă că firmele care înregistrează un profit mai mic în trimestrul patru, faţă de cel anterior, ar trebui să plătească impozitul trimestrial şi să închidă exerciţiul financiar până la 25 februarie pentru a evita achitarea unei sume mai mari, aferentă trimestrului trei.
"Sunt unele firme care au rezultate mai bune pe ultimul trimestru şi pot să facă regularizare mai târziu. Dar dacă ai avut un rezultat mai prost decât în trimestrul trei, atunci ar trebui să te grăbeşti", a declarat avocatul Gabriel Biriş, citat de Mediafax.
Potrivit Codului Fiscal, firmele care aleg să plătească impozitul pe profit aferent trimestrului patru până la data de 25 ianuarie vor achita o suma echivalentă impozitului din trimestrul anterior. Aceste firme vor depune situaţiile financiare anuale pâna la 25 aprilie, când se va face regularizarea şi se va stabili dacă respectivul contribuabil are de plătit sau de primit bani. Pe de altă parte, firmele care definitivează până la data de 25 februarie închiderea exerciţiului financiar vor plăti impozitul pe profit aferent anului fiscal încheiat.
Alexander Milcev, tax partner la Ernst & Young România, susţine că încheierea exer­ciţiului financiar este mai greu de realizat de către companiile mari din cauza duratei mai lungi în care sunt auditate rezultatele, dar poate fi efectuată mai uşor de către firmele medii sau mici.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialo­miţianu, a fost mandatat de Guvern ca în termen de o lună să definitiveze sistemul impozitului forfetar pentru anul viitor.

Ce fac contribuabilii în funcţie de profit/pierdere