Gral finalizează în 2013 un spital de 27 mil. euro

Autor: Ioana David 03.10.2010

Operatorul de servicii medicale private Gral Medical, controlat de Robert şi Georgeta Şerban, are în vedere investiţii de 27 mil. euro într-un spital de 100 de paturi care urmează să fie finalizat în 2013.

Construcţia spitalului va demara anul viitor, iar proiectul va fi derulat cu un partener. Compania nu a dorit să precizeze cine este partenerul extern.
"În 2010 cu aceşti bani puteam deschide 5-6 clinici", a spus Robert Şerban, acţionar al Gral Medical, care a adaugat că spitalul se va adresa unor domenii pentru care românii decid să plece în străinătate unde se tratează cu costuri de 3-4 ori mai mari decât s-ar putea trata în România. El nu a precizat ce fel de nişe va ataca spitalul sau dacă va fi unul generalist.
Pe fondul dezvoltării acestui spital, compania nu are în vedere noi clinici.

Potrivit reprezentanţilor Gral, spitalul va fi deschis lângă centrul de diagnostic operat de companie în Piaţa Alba Iulia şi va fi o clădire eco, adică încălzirea şi ventilaţia se vor face cu ajutorul pompelor geotermale (sisteme de încălzire care folosesc căldura stocată în pământ).
Ca şi venituri, Gral este unul dintre primii zece jucători pe piaţa de servicii medicale private şi operează zece laboratoare, patru clinici, un centru de imagistică medicală şi centre de radiologie dentară în Bucureşti şi în mai multe judeţe. În cadrul Gral lucrează 450 de medici şi asistente.

În primele opt luni ale acestui an, Gral a avut venituri de 9 mil. euro, în creştere cu 35% comparativ cu perioada similară a anului trecut, peste estimările iniţiale. "Încă de la şase luni, graficul bugetat a fost realizat cu o creştere de 30% faţă de anul anterior", a adăugat Robert Şerban.
În august, Gral a inaugurat un centru pentru tratamentul cancerului în urma unor investiţii de 3,5 mil. euro, unitate care până la sfârşitul anului ar putea genera o cifră de afaceri de aproximativ 0,4 mil. euro.