Veniturile medii ale unei gospodării au scăzut la 2.337 lei în T2

Ziarul Financiar 04.10.2010

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au scăzut al doilea trimestru al anului faţă de primele trei luni, de la 2.342 lei la 2.337 lei, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din total, veniturile băneşti au fost în medie de 2.005 lei lunar pe gospodărie (691 lei pe persoană), iar cele în natură de 332 lei lunar pe gospodărie (115 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri şi anume 50,7%.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul al doilea, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 25,6%, veniturile din agricultură cu 3,3%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,9% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,8%.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2010, în medie, de 2045 lei lunar pe gospodărie (705 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.