UBS şi Credit Suisse ar putea fi nevoite să îşi mărească capitalul la 19% din active

Ziarul Financiar 04.10.2010

Băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse ar putea fi nevoite să îşi dubleze rezerva de capital necesară conform reglementărilor Basel III, a declarat un oficial guvernamental elveţian citat de Bloomberg.

Conform oficialului care a propus o suprataxă pentru bancile "prea mari pentru a eşua", cele mai mari bănci ar trebui să deţină un capital egal cu 19% din activele deţinute, pentru a se putea conforma riscurilor luate, comparativ cu nivelul de 10,5% anunţat de Comitetul Basel în urmă cu o lună.

Schimbarea vine în urma cererii Elveţiei, care a ajutat UBS să treacă de criza financiară, de a se găsi soluţii pentru evitarea repetării unor astfel de situaţii. Activele celor două bănci, în valoare totală de 2.600 de miliarde de franci elveţieni reprezintă de patru ori economia Elveţiei.

"Este indispensabil ca Elveţia să impună reguli mai stricte decât celelalte ţări", a declarat Peter V. Kunz, şeful departamentului juridic din cadrul Universităţii din Berna. "Din cauza dimensiunilor lor, cele două bănci reprezintă o ameninţare mai mare pentru Elveţia decât băncile importante faţă de economia celorlaltor ţări".