ING: BNR a apărat cursul cu 11 mld. €

Autor: Liviu Chiru 04.10.2010

Banca Naţională a vândut circa 11 mld. euro din re­zerva va­lu­tară ca să stabilizeze cursul valutar, de la de­butul crizei fi­nanciare pe plan local, în octombrie 2008, apre­cia­ză ana­liş­tii ING Bank. Suma reprezintă aproape ju­mă­ta­te din volu­mul rezervelor pe care BNR le deţinea la începutul crizei. În acest timp rezerva valutară a BNR a urcat cu 5 mld. euro, de la 27,3 la 32,6 mld. euro, însă doar datorită împru­mu­turilor externe contractate de stat.

În schimb, fondurile de­ţinute efectiv de banca centrală au coborât de la 14 mld. euro în septembrie 2008 la numai 4,2 mld. euro în sep­tem­brie anul acesta. "Aceasta sugerează că BNR a vândut circa 11 miliarde de euro", spune Nicolae Alexandru, econo­mistul-şef al ING Bank. "În astfel de situaţii, de regulă BNR nu face comentarii.

Aş avea însă o întrebare: cum au calculat? BNR cumpără şi vinde valută prin multe operaţiuni. De multe ori cumpără ieftin şi vinde scump. În momentul de faţă, nivelul înre­gis­trat al rezervelor este cel mai mare de când există Româ­nia", a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guver­natorului BNR. Dar şi datoria externă este la cel mai ridicat nivel.

"DiferenŢa de la 4,2 miliarde de euro până la 32,6 miliar­de de euro - nivelul rezervelor valutare oficiale în septem­brie 2010 - este reprezentat de împrumuturile de la Comisia Eu­ro­peană, Fondul Monetar Internaţional şi ceilalţi inves­titori care au finanţat deficitul bugetar (prin cumpărarea de euro­bonduri - n. red.) şi de rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale, de circa 6,5 miliarde de euro", spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Împrumutul de la FMI (care a intrat direct în rezerva BNR, cu excepţia unor rate care au mers la Trezorerie) reprezintă 11,2 miliarde de euro, iar cele contractate de la Comisia Europeană şi investitorii străini pentru acoperirea deficitului bugetar, încă 10,7 miliarde de euro. În lipsa acestor împrumuturi, rezerva valutară a BNR s-ar fi diminuat considerabil, amplificând astfel imaginea de vulnerabilitate externă a României. Nu doar BNR a fost însă nevoită să se împrumute în perioada de criză, ci şi marile grupuri financiare internaţionale, inclusiv ING, care au apelat la ajutorul statelor pentru a traversa furtuna.

Oficialii băncii centrale au arătat în repetate rânduri că nu sunt dispuşi să tolereze mişcări prea abrupte de curs şi nici deviaţii importante de la nivelurile justificate de condiţiile din economia reală. De altfel, BNR şi-a făcut simţită prezenţa pe piaţa valutară interbancară în repetate rânduri. Totuşi, leul a pierdut circa 20% în faţa euro de atunci, cursul urcând de la 3,6 lei/euro în octombrie 2008 până la un maxim de 4,4 lei/euro, atins în vara acestui an. Doar în luna septembrie 2010 banca centrală a cheltuit până la 900 de milioane de euro pentru a stabiliza cursul, potrivit calculelor analiştilor ING.

"Aceste calcule arată că BNR ar putea să continue să protejeze leul - scenariul pe care îl considerăm probabil - dar lucrurile s-ar putea complica semnificativ începând cu anul 2012. Dacă situaţia globală, dar şi pe plan local, nu se îmbunătăţeşte semnificativ, leul s-ar putea deprecia faţă de euro şi în paralel să asistăm la o reducere a rezervelor valutare ale BNR", spune Chideşciuc. Din 2012 România trebuie să înceapă rambursarea împrumutului de la FMI şi Comisia Europeană de 20 de miliarde de euro, din care a făcut trageri începând cu mai 2009.
Valuta împrumutată de stat se reflectă tot în bilanţul BNR, care acţionează ca bancă a statului. Mai mult, când Trezoreria are nevoie de lei pentru plăţile curente, face schimbul valutar cu BNR, cedând euro, care intră astfel în rezervă, contra lei. Când aceste împrumuturi vor ajunge însă la scadenţă, Ministerul Finanţelor va da leii, iar BNR trebuie să dea euro.
Chideşciuc spune că ponderea tot mai mică a sumelor deţinute efectiv de BNR în cadrul rezervelor valutare poate fi considerată o vulnerabilitate, deşi sumele împrumutate pot fi utilizate de asemenea, la nevoie, pentru stabilizarea cursului.