Guvernul grăbeşte adoptarea legii salarizării unitare: salariile în 2011 nu cresc decât simbolic

Autor: Iulian Anghel 04.10.2010

Guvernul ar urma să adopte mâine noua lege a salarizării unitare, unul dintre actele normative contestate de sindicate şi de personalul din Justiţie, dar fără de care nu poate fi definitivat proiectul legii bugetului pentru 2011. Strategia fiscal-bugetară 2011-2013, adoptată în septembrie, care stă la baza elaborării bugetului nu va fi modificată în ciuda criticilor venite din partea Consiliului Fiscal, susţin surse guvernamentale.

Guvernul ia în calcul şi angajarea răspunderii în faţa Parlamentului pe legea salarizării, în condiţiile în care, oricum, se aşteaptă ca opoziţia să depună o moţiune de cenzură în această lună. Premierul Emil Boc a refuzat ieri să detalieze care este stadiul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele pe legea salarizării: "Cât timp suntem în lucru, nu venim cu tot felul de scenarii de lucru, pentru că nu am face decât să bulversăm oamenii. Când avem formula finală negociată, o prezentăm în urma şedinţei de guvern". Surse guvernamentale susţin că mâine Guvernul va pune punct şi va adopta actul normativ aflat în dezbatere publică întrucât este presat de timp în legătură cu proiectul legii bugetului.

Potrivit deciziei Guvernului, baza de calcul a salariilor bugetarilor pe 2011 va fi cea rezultată după diminuarea lefurilor cu 25% şi aici Executivul nu este dispus să facă compromisuri majore, singura discuţie cu sindicatele fiind procentul de creştere care se va opri până în 10%. Legea ar putea fi contestată însă în Justiţie, primii dispuşi să facă acest lucru fiind magistraţii. Din septembrie şi până în prezent, magistraţii - fie că este vorba despre Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie sau de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie - au organizat nu mai puţin de 23 de întâlniri pe legea salarizării, principalul lucru cerut fiind ca baza de calcul a salariilor (noua lege impune o nouă grilă de salarizare) să fie cea de dinaintea reducerii salariilor cu 25% şi redarea unor drepturi precum al 13-lea salariu. Surse guvernamentale susţin că Executivul nu va accepta acest lucru, de vreme ce, în acordul cu FMI, s-a angajat să plafoneze cheltuielile cu salariile la 39 mld. lei în 2011 - aproximativ 9,2 mld. euro, faţă de cheltuielile salariale din 2009 de 11 mld. euro.
Guvernul va transmite Parlamentului până la 15 octombrie (termenul legal) proiectul legii bugetului pentru 2011, susţin surse din Ministerul Finanţelor, care spun că acesta este finalizat în proporţie de 80%, singurele lucruri rămase în discuţie fiind legate de bugetul pentru "acţiuni generale" şi pentru unele instituţii publice care au bugete mai mici. În fapt, proiectul va urma linia prevăzută de strategia fiscal-bugetară 2011-2013: deficit bugetar de 4,4% din PIB, cheltuieli cu personalul reduse de la peste 8% din PIB în 2010 la 7,4% din PIB în 2011 (39 mld. lei). Plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru 2011 la bugetul general consolidat va fi de 192 de miliarde de lei.
Guvernul a adoptat o primă lege a salarizării unitare anul trecut, dar nici varianta în discuţie astăzi care repoziţionează raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de la 1-12, în prezent la 1-15 nu este definitivă.

Practic, avem de-a face cu două legi - una care corelează fondul total de salarii de 39 mld. lei convenit cu FMI cu numărul de bugetari care vor rămâne în 2011, dar şi cu reducerea de 25% a lefurilor şi o alta care prevede cele 15 trepte de salarizare împărţite în şapte categorii profesionale. Fostul ministru al muncii, Mihai Şeitan, spune că, în viitor, cele 15 trepte de salarizare rămân în picioare, dar legea va fi modificată pentru a se corela fondul de salarii cu numărul de salariaţi: "Anul trecut s-au făcut primii paşi pentru că nu aveam bani şi nici în viitor nu vor fi, de aceea trebuie să corelăm şi în 2012 banii pe care îi avem cu numărul de salariaţi în plată".