Bruynseels, BCR: Neperformantele vor creşte şi la anul, IMM-urile sunt zona de îngrijorare

Autor: Voican Razvan 04.10.2010

BCR, cea mai mare bancă după active, a intrat în această toamnă cu perspectiva a încă unui an de creştere a neperformantelor. Motorul de creştere a creditelor de retail rămâne programul Prima casă, unde BCR ar prefera ca Guvernul să reducă garanţia la 50% pentru ca banca să poată pune mai mulţi bani.




Nivelul creditelor neperfor­man­te din portofoliul BCR va continua să creas­că şi anul viitor, urmând să înceapă să scadă din 2012, estimează Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al băncii.

"Pe partea de retail bilanţul nostru este în scădere, aşa că în mod automat pon­derea neperformantelor devine mai mare. Per ansamblul portofoliului vom avea probabil o creştere modestă a ni­ve­lului creditelor neperformante în 2011, pentru ca din 2012 să înceapă să scadă", a declarat şeful BCR la o con­fe­rinţă cu investitorii organizată de Erste Group.
La jumătatea lui 2010, nivelul ne­per­formantelor a sărit la 15,4% din por­tofoliul de retail al BCR, faţă de cir­ca 8% în urmă cu un an.
Cât priveşte segmentul clienţilor an­gajaţi la stat afectaţi de reducerea sala­ri­ilor cu 25% şi, posibil, de concedieri, Bruyn­seels nu-şi face probleme deosebite. "Nu ne va dărâma şi nu e niciun chip să pierdem toţi banii. Sunt încrezător că pentru noi impactul total al măsurilor de austeritate luate de Guvern va fi relativ modest."
În schimb, el cataloghează IMM-uri­le drept o "zonă de îngrijorare". "Aici exis­tă o problemă, restructurăm, resca­den­ţăm credite, lucrăm cu clienţii. Mai e şi chestiunea rambursărilor de TVA, a da­toriilor statului care trebuie plătite conform acordului cu FMI."

În acest context, Bruynseels vede o opor­tunitate de business în sprijinirea sta­tului pentru plata datoriilor către companii.
"Băncile pot sprijini Guvernul în acest demers şi discutăm deja un meca­nism. Pentru bănci este bine pentru că sta­tul va trebui să împrumute mai mulţi bani, iar BNR va trebui să reducă mai departe nivelul rezervelor minime obli­ga­torii, ceea ce ne va aduce un plus la mar­ja de dobândă."

Rambursările întrec creditele noi
Bernhard Spalt, vicepreşedinte exe­cu­tiv responsabil cu riscul la Erste Group, a precizat că volumul creditelor de retail noi din bilanţul BCR a ajuns la circa 250 mil. euro pe trimestru, "fiind uşor în urma rambursărilor".
El spune că banca se concentrează pe vânzarea de credite cu garanţii, astfel că ipotecarele au avut anul acesta o creş­te­re bună în detrimentul creditelor de con­sum, ponderea creditelor în valu­tă garan­tate urcând la 59% din portofoliul total.
Cu toate acestea, creditele cu în­târ­zieri la plată mai mari de 30 de zile au sărit din nou până la 10% din portofoliu la sfârşitul lunii iunie, faţă de 9,3% în de­cembrie 2009, însă s-au situat sub vârful de 10,5% din iunie 2009.

Creditele cu întârzieri de peste 90 de zile au reprezentat 4,2% din portofoliu la jumătatea anului, faţă de 3,2% în martie, respectiv 4,9% în iunie 2009.
"Focusul este pe rescadenţări, recu­pe­rări şi restructurări pentru a construi o loia­litate a clientului în vederea stabilirii unor relaţii pe termen lung. Executările silite sunt la un nivel minimal, repre­zen­tând în prezent mai puţin de 1% din to­ta­lul creditelor neperformante", spune Spalt.
El afirmă că BCR implementează o "capodoperă" de sistem de recuperare a cre­anţelor pentru a mări eficienţa pro­ce­selor existente de recuperare tim­purie. "Avem formule de restructurare adap­tate clientului astfel încât şi un debitor care a intrat în de­fault să poată relua plăţile."
Şeful riscului Erste spune că serviciul datoriei pentru cli­en­ţii BCR reprezintă 51% din venit la creditele garantate, res­pectiv 43,4% la cele ne­ga­ran­tate. În ambele cazuri este cel mai ri­dicat compa­ra­tiv cu Cehia, Cro­aţia, Un­garia, Serbia şi Slo­va­cia. "Ne simţim în­tr-o poziţie bună din punc­tul de vedere al ca­pa­cităţii de plată a cli­enţilor", susţine Bruynseels.
Pe zona corpo­rate, Spalt remarcă o sta­bilizare a calităţii cre­ditelor acor­da­te com­paniilor mari, în timp ce la IMM-uri nu în­tre­vede nicio îmbună­tă­ţire a cos­tu­lui riscului pe ter­men scurt, această cate­gorie de fir­me fiind lovite puternic de recesiune.
"Persistă o anumită fra­gi­li­tate în România şi Ungaria, unde im­pactul măsurilor de austeritate şi al acţiu­nilor politice poate afecta pro­cesul de revenire a economiilor."
În portofoliul de retail al BCR care în­suma 5,8 mld. euro la jumătatea anu­lui, cea mai mare pondere este deţinută de creditele de consum fără garanţii, cu o cotă de 32%, urmate de creditele ipo­tecare, cu 29% şi creditele de nevoi per­so­nale garantate cu ipotecă repre­zentând 22% din total. Microcreditele au o pondere de 13%, în timp ce cre­di­tele pe card şi descoperitul de cont au cote de câte 2%.

Propunerea BCR: Guvernul să garanteze doar 50% din creditele Prima casă, pentru ca băncile să poată da mai mulţi bani
BCR, cel mai mare finanţator prin programul guvernamental de garantare a creditelor ipotecare Prima casă, propune ca nivelul garanţiei să scadă la 50% din valoarea creditului, pentru ca banca să poată dubla suma şi să măreas­că volumul creditării, spune Dominic Bruynseels.
"Avem deja o poziţie foarte bu­nă în programul Prima casă, care este practic un produs fără risc pen­tru noi, şi ne apropiem de 40% din piaţă (peste 10.000 de credite, de circa 430 mil. euro). Am vrea ca Gu­ver­nul să dea numai 50% garanţie pen­tru ca noi să putem dubla suma şi să mă­rim creditarea." El spune că acest pro­gram va re­pre­zenta în continuare mo­torul creşterii creditelor de retail pentru BCR.
Spalt a precizat că BCR are câteva defaulturi la credite Prima casă, dar statul şi-a ono­rat toate obligaţiile.
Bruynseels a mai spus că ban­ca are "o sus­ţi­ne­re fantastică" din partea Erste, primind finanţări de la trezoreria din Viena. "Expunerea Erste pe Ro­mâ­nia a crescut uşor, de la 7,2 mld. euro în martie 2009 la circa 7,7 mld. euro în prezent."