Profilul turistului român care merge în Austria: conduce o maşină de lux, stă la hotel de patru stele şi cheltuieşte 1.000 de euro pe săptămână

Autor: Mirabela Tiron 04.10.2010

Aproape 100.000 de turişti români sunt aşteptaţi să schieze iarna aceasta doar în landurile Salzburg şi Steiermark din Austria, una dintre cele mai importante regiuni de schi austriece, care reuneşte 25 de staţiuni sub numele de Ski Amade, potrivit oficialilor austrieci din turism.

"Faţă de sezonul trecut de iarnă cred că vom avea o creştere cu 27% a numărului de turişti români, având în vedere că vara aceasta au venit mai mulţi români decât ne aşteptam, iar preţurile s-au menţinut la nivelul de anul trecut", a declarat Cristoph Eisinger, managing director al asociaţiei Ski Amade, care include cinci regiuni de schi (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkˆnig şi Grobarltal), ce cumulează 25 de staţiuni.

Numărul turiştilor români creşte în fiecare an
În aceste staţiuni au fost iarna trecută 1,3 milioane de turişti, din care 6% români, potrivit datelor oferite de Cristoph Eisinger. "Deşi pare mic, acest procent este semnificativ având în vedere că în ultimii ani numărul lor a fost în creştere. Cei mai mulţi români care vin să schieze în Austria ajung aici cu maşina personală, dar nu cu maşini Dacia, ci cu mărci de lux ca Audi sau BMW", spune Martin Zeppezauer, managing director al regiunii de schi Gastein, care precizează că a analizat comportamentul de consum al turiştilor români.
El a mai spus că cei mai mulţi români aleg să se cazeze în hoteluri de patru stele în staţiunile austriece de schi şi că în medie petrec vacanţe de o săptămână.
Aproape 1.000 de euro cheltuieşte un turist român care vine la schi în Austria, sumă în care este inclusă cazarea, masa, ski-pass-ul, potrivit lui Martin Zeppezauer. Altfel spus, doar românii vor lăsa iarna aceasta doar pe cazare peste 60 de milioane de euro în staţiunile din Ski Amade, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare preţul mediu pe sejur.

De ce merg antreprenorii români în Austria
Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei de curierat Fan Courier, care a fost anul trecut în vacanţă la schi în Austria, spune că staţiunile de acolo sunt un "paradis al schiorilor".
"Zăpadă din belşug, teleferice, telescaune, kilometri întregi de pârtii, a fost o vacanţă de schi foarte frumoasă, pe care mi-am petrecut-o alături de familie. Cred că am cheltuit în medie 1.000 de euro de persoană anul trecut", a declarat Adrian Mihai, care a ajuns în Austria cu maşina personală.
Şi omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, susţine că merge de 15 ani la schi în staţiunile din Austria, iar pârtiile sunt variate şi foarte bine pregătite. "Multe au «garanţie de zăpadă», iar în zona gheţarilor oricum nu ai surprize. Hotelurile sunt fără fiţe, foarte con­fortabile şi cu atmosferă", a declarat Radu.
Cele cinci regiuni de schi din landul Salzburg cumulează 860 de kilometri de pârtii şi 270 de teleschiuri, iar cu doar un bilet schiorii pot folosi toate pârtiile. Preţul unui ski pass pentru şase zile este de 203 euro pentru adulţi şi de 105 euro pentru copii.
Anul acesta austriecii au investit 73 de milioane de euro în construirea a patru noi teleferice, pârtii noi şi instalaţii de zăpadă artificială.
"Constant se investeşte în construcţia şi îmbună­tăţirea pârtiilor. Porţiunile înguste se lărgesc sau se elimină, intersecţiile pistelor se reconfigurează pentru a fi mai sigure. În fiecare noapte 170 de persoane se ocupă de amenajarea pârtiilor, pentru care sunt folosite 120 de aparate speciale." Costul pentru un metru cub de zăpadă artificială este de 3,5 euro, în timp ce venitul mediu pe zi de schi este de aproape 25 de euro, potrivit oficialilor asociaţiei Ski Amade.


Pachete pe categorii de public

Oficialii asociaţiei Ski Amade au mai precizat că au creat pachete speciale pentru fiecare categorie de public. Astfel că pentru familiile cu copii se oferă gratuit un ski pass pentru al treilea sau al patrulea copil din familie. De asemenea, persoanele care au peste 60 de ani primesc reduceri la preţul de cazare şi la ski pass. Cele 25 de staţiuni din landul Salzburg au o capacitate de cazare de aproape 95.000 de paturi.
Pe lângă pachetele speciale, austriecii au dezvoltat şi staţiuni care pun la dispoziţia turiştilor băi termale. "Gastein este staţiunea în care turiştii români au o pondere de 3%, mai mult decât media din Ski Amade. Probabil că aceştia sunt atraşi şi de băile termale, dotate cu saune, piscine exterioare şi centre de masaj", a spus Martin Zeppezauer.