Patriciu: Datoriile Rompetrol nu au existat niciodată!

Autor: Iulian Anghel 05.10.2010

Omul de afaceri Dinu Patriciu a ieşit ieri cu o declaraţie agresivă în scandalul convertirii datoriilor Rompetrol în acţiuni plasate statului, afirmând că este dreptul prin contract al companiei deţinute în prezent de KazMunaiGaz să nu-şi plă­teas­că datoriile, datorii care nici nu ar exista de fapt.

"Faptul că nu le plătesc e un drept pe care îl au prin contract", a susţinut Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, companie vândută în 2007 şi 2009 KazMunaiGaz. În octombrie 2003, pe când proprietar al Rompetrol era Dinu Patriciu,
Guvernul Năstase a transformat în obli­­ga­­ţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. În această toamnă timpul a expirat, iar Rompetrol trebuia să-şi plătească datoriile.

Numai că, săptămâna trecută, Adunarea Generală a Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a decis convertirea în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat. Astfel, potrivit Rompetrol, statul ar reintra în acţionariatul Rompetrol Rafinare cu o participaţie de 44,69% din capital.
Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă hotărârile AGA.