Fraţii Buzoianu transferă Retrasib Sibiu pe Bursă

Ziarul Financiar 05.10.2010

Oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, care deţin produ­că­torul de transformatoare electrice Re­trasib Sibiu (RTRA), intenţionează să transfere ac­ţiunile companiei de pe piaţa RAS­DAQ la categoria a doua a Bursei de Valori Bucureşti.

Deşi a fost puţin vizibilă până acum pe Bursă, compania din Sibiu s-a remarcat în ultimii ani printr-o creştere puternică a afacerilor, în ciuda crizei economice. Avansul de anul trecut s-a datorat unor contracte cu Transelectrica pentru livrarea de transformatoare de mare capacitate, în 2009 fiind vândute cinci astfel de transformatoare de mare capacitate la un preţ mediu de 2,5 mil. lei (580.000 de euro). Transelectrica a anunţat şi pentru următorii ani investiţii de sute de milioane de euro pentru modernizarea sistemului naţional de transport al energiei electrice, o parte importantă a investiţiilor fiind destinate construirii unor staţii de transformare în Dobrogea, care să lege uriaşele proiecte eoliene din zonă la sistem.

În primele şase luni ale anului, cifra de afaceri a Retrasib a ajuns la 20,8 mil. lei (5,1 mil. euro), în creştere de peste trei ori faţă de acelaşi interval din 2009, o evo­luţie similară fiind înregistrată şi la ni­velul profitului societăţii, care a urcat la 2,5 mil. lei, avansuri datorate tot pro­duc­ţiei de transformatoare, care a ajuns să aibă o pondere de circa 90% din afa­cerile companiei. Pentru acest an con­du­cerea Retrasib estima afaceri de 50 mil. lei (11,8 mil. euro) după ce anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 18,7 mil. lei (4,4 mil. euro).
Firma sibiană a ajuns în prezent unul dintre principalii producători europeni pe segmentul producţiei de transfor­matoare de mare şi foarte mare capacitate destinate activităţii de tran­sport şi distribuţie a energiei electrice.

Retrasib a ieşit anul trecut şi la export, două astfel de tranformatoare ajungând în Bulgaria şi Canada, însă ponderea exporturilor nu este încă semnificativă.
Cel mai mare producător de transformatoare din România este Electroputere Craiova (EPT), care a fost preluat în 2007 de către grupul Al Arrab de la stat pentru 60 mil. euro.
Arabii au cumpărat compania craioveană cu scopul de a o transforma într-un gigant pe segmentul producţiei de locomotive, dar ca urmare a scăderii drastice a comenzilor din cauza crizei, firma s-a reprofilat pe producţia de transfor­matoare de putere medie şi mare, care au înregistrat în ultimii ani o creştere spectaculoasă a vânzărilor. În intervalul 2007-2009, vânzările de transformatoare ale Electroputere au crescut de 3,5 ori, până la 213,3 milioane de lei (50,3 milioane de euro), acestea fiind însă destinate în principal pieţei externe.
Spre deosebire de Retrasib, firma craioveană a continuat însă să înre­gistreze pierderi semnificative din acti­vitatea de exploatare în ciuda creşterii puternice a afacerilor.
Acţiunile Retrasib Sibiu au înre­gistrat un avans de 60% de la începutul anului şi s-au tranzacţionat ultima dată la un preţ de 0,37 lei/acţiune. La acest nivel capitalizarea companiei este de 4,4 mil. euro.
Firma Hold Invest din Cluj, deţinută de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu, deţine un pachet de 31,5% din acţiunile Retrasib şi Trafo Proiect are o participaţie de 19,9%. Doi acţionari, Cioabă-Ion Mihuţescu şi Ioan Socea, deţin 15,1% şi respectiv 8% din capitalul firmei.
Fraţii Buzoianu sunt printre cei mai puternici investitori din Cluj, având afaceri în sectorul imobiliar. Ei deţin singurul hotel de cinci stele din Cluj, Opera Plaza.