Texanii de la Lufkin fac la Ariceşti în Ploieşti cea mai mare investiţie a grupului: „Suntem împotriva curentului“

Autor: Roxana Petrescu 05.10.2010

Texanii de la Lufkin Industries, grup specializat în furnizarea de echipamente şi servicii pentru industria de petrol şi gaze, spun că vor face în comuna Ariceşti din Ploieşti cea mai mare fabrică din istoria de peste 100 de ani a companiei, printr-o investiţie de 126 de milioane de dolari.

"Suntem investitori împotriva curentului. Construim când pieţele sunt tăcute, când este linişte. Este mai greu să te concentrezi pe investiţii noi când cererea este foarte ridicată. Trebuie să anticipezi ciclurile. Totodată, este mai ieftin să construieşti în criză", spune Jay Glick, director general executiv (CEO) şi preşedinte al Lufkin, grup care anul acesta ar putea ajunge la afaceri de 600 de milioane de dolari având circa 3.000 de angajaţi la nivel global.
Glick spune că fabrica de utilaj petrolier de la Ploieşti, în valoare de 126 de milioane de dolari, din care 28 de milioane de euro reprezintă ajutor din partea statului român -, este cea mai mare investiţie făcută "dintr-o singură lovitură" într-o ţară străină, în celelalte cazuri acestea fiind făcute treptat. Fabrica va fi construită pe un teren de 33 de hectare cumpărat în parcul industrial Ploieşti West Park, dezvoltat de grupul belgian Alinso şi omul de afaceri Petrică Uşurelu, proprietarul grupului Piritex.

"Noi am avut o strategie de extindere prin centre de producţie în SUA şi Argentina, dar aveam o piesă lipsă pentru pieţele din Est. Fabrica din România va deveni astfel punctul cheie pentru deservirea unor pieţe precum Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu. Aceasta este cea mai mare investiţie făcută vreodată de noi deodată", a mai spus Glick.
Astfel, circa 80% din producţia fabricii de la Ploieşti, care va fi gata în 2012 şi va avea peste 300 de angajaţi, va fi exportată, restul fiind destinat pieţei locale, respectiv unor clienţi precum Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România.

"Poziţia geografică a României este ideală pentru pieţele pe care dorim să le deservim. Există totodată o piaţă foarte bună de furnizori de materii prime şi materiale pentru ceea ce urmează să facem noi aici. Circa 85% din necesar va fi acoperit de piaţa locală. În plus, România este prima ţară din care s-a extras petrol, aşa că există o întreagă istorie şi o forţă de muncă bine specializată în această industrie", a mai precizat Glick. Potrivit acestuia, în primul an de funcţionare fabrica ar putea genera afaceri de 30 de milioane de dolari pentru ca ulterior businessul să ajungă la 60-70 de milioane de dolari.
"Nu cred că nu am fi făcut această investiţie fără primirea ajutorului de stat, dar cu siguranţă ar fi fost mai mică. Am fi început printr-o unitate mică pe care s-o creştem timp de zece ani până să ajungă la dimen­siunea celei pe care o realizăm acum", a mai precizat reprezen­tantul Lufkin, care speră să-şi recupereze investiţia pe care urmează s-o facă la Ploieşti în termen de
8-10 ani.
"Pe termen lung, ne uităm şi pe pro­iectele de producere a energiei, pornind de la cea nucleară până la cea pe gaze, dar la în­ceput ne vom concentra pe producţia de utilaj petrolier", a mai spus reprezentantul Lufkin.