Compania responsabilă de dezastrul ecologic din Ungaria are operaţiuni şi în România, la Miercurea Ciuc

Autor: Andrei Chirileasa 06.10.2010

Compania ungară MAL Hungarian Aluminium, care operează uzina de alumină la care s-a produs dezastrul ecologic, are operaţiuni şi în România, controlând firma MAL-Product din Miercurea Ciuc.

MAL-Product are ca obiect de activitate fabricarea coşurilor termoizolante şi a accesoriilor aferente (tuburi şi armături) din aluminiu şi inox. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,89 mil. lei şi un profit brut de 154.000 de lei şi 45 de angajaţi.

Un rezervor cu deşeuri toxice al uzinei de alumină controlată de grupul MAL Hungarian Aluminium s-a fisurat luni determinând poluarea cu noroi roşu a unor zone din vestul Ungariei. Patru persoane au murit în urma dezastrului ecologic.

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) susţine că, cel puţin până miercuri după-amiază, pe teritoriul României nu ar urma să apară efecte ale accidentului ecologic din Ungaria, ministrul Laszlo Borbely primind asigurări că sectorul românesc al Dunării nu ar urma să aibă de suferit, informează Mediafax.

"MMP a primit informaţii de ultimă oră privind evoluţia incidentului ce a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, în dreptul localităţii Ajka, Ungaria. (...) Conform estimărilor specialiştilor, în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României", se precizează într-un comunicat de marţi al ministerului.

Totodată, MMP arată că ministrul Laszlo Borbely "a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei" care, marţi după-amiază, i-au confirmat că "nu există pericol de poluare în Dunăre, pe teritoriul României".

MMP mai precizează că specialiştii români vor monitoriza permanent calitatea apelor şi vor da publicităţii "orice modificare privind depăşiri ale parametrilor normali".