Floroiu, EFG: Anul 2011 va rămâne tensionat din toate punctele de vedere

Autor: Stefan Musgociu 06.10.2010

Bursa a crescut miercuri cu 0,41%, în linie cu pieţele externe, dar lichiditatea a fost în continuare redusă, deşi investitorii au fost mai activi la tranzacţionare decât în şedinţa anterioară, ope­ra­ţiunile cu acţiuni însumând numai 13 mi­lioane de lei (3 milioane de euro). Investitorii nu au reacţionat la decizia Curţii Constituţionale privind legea sistemului unitar de pensii publice. Curtea a decis că această lege este constituţională şi a respins sesizările PNL şi PSD-PC.

Brokerii cred că piaţa ar fi reacţionat vizibil negativ dacă decizia Curţii ar fi fost de neconstituţionalitate, întrucât în lipsa acestei legi deficitul bugetar ar fi crescut.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au plasat indicele BET-FI cu 0,45% peste nivelul de la finalul sesiunii de marţi.
Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, spune că în ciuda fluxului de ştiri pozitive şi negative care se succed atât peste ocean, cât şi în Europa, evoluţia tuturor pieţelor va depinde de relansarea sau stagnarea economiei SUA.

"Nu ştiu ce la ce să mă mai aştept în ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale, eventual corelată cu ştiri ce vin din zona măsurilor guvernamentale. Cred că până la sfârşitul anului volumele de tranzacţionare vor rămâne mici, în medie de 3 milioane euro pe zi. Băncile şi SIF-urile vor rămâne în topul preferinţelor investitorilor. Sfârşitul lunii decembrie este posibil să înregistreze din nou aprecieri ale preţurilor tip «window-dressing», aşa cum am fost martori de atâtea ori la finele fiecărui trimestru", a declarat Floroiu.
El crede că piaţa îşi va reveni din letargie odată cu listarea Fondului Proprietatea, preconizată cel târziu în luna februarie 2011, precum şi de ofertele publice secundare pe care statul ar urma să le deruleze la Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), şi de listarea Romgaz.

"Aşa cum cu o floare nu se face primăvară, cu un emitent de statura Fondului Proprietatea nu se dezvoltă o piaţă. Sunt de aşteptat însă veşti pozitive din partea Parlamentului legate de pragul la SIF-uri, creşterea free float-ului la companiile din utilităţi, Petrom şi, de ce nu, oferta Romgaz. Aceste evenimente, cel puţin, vor putea face diferenţa în anul 2011 în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, vola­tilitatea pieţei, interesul mai accentuat al fondurilor de investiţii străine pentru acţiunile româneşti. Altfel, 2011 va rămâne un an tensionat din toate punctele de vedere: acorduri cu FMI şi UE, deficit bugetar, inflaţie, curs de schimb, tensiuni sociale, sindicate şi pensionari în stradă, tensiuni pe plan politic. Am avea astfel toate premisele să credem că şi în anul 2011 ne vom găsi tot în derivă", a mai spus brokerul de la
EFG Securities.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Cen­trală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 1%. Bursa din Polonia înregistra, însă, o corecţie de 0,2%.