Antibiotice îşi majorează capitalul cu 2,27 milioane de lei prin capitalizarea dividendelor

Autor: Andrei Chirileasa 06.10.2010

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), controlat de Ministerul Sănătăţii, intenţionează să-şi majoreze capitalul social cu 2,27 mil. lei (0,53 mil. euro) prin "capitalizarea dividendelor aferente anului financiar 2009". Fiecare acţionar va primi 5 acţiuni noi la 100 de acţiuni deţinute dacă operaţiunea va fi aprobată de acţionari pe 12 noiembrie.

Acţionarii companiei au aprobat în aprilie repartizarea sumei de 2,27 mil. lei pentru dividende, respectiv un dividend brut de 0,005 lei/acţiune, dar au dispus ca aceste dividende să fie reinvestite. Compania a realizat în 2009 un profit net de 11,9 mil. lei, fiind obligată prin lege, fiind companie de stat, să distribuie jumătate din profitul net repartizabil după constituirea rezervelor către acţionari sub formă de dividende.

Conducerea companiei încearcă astfel să păstreze tot profitul pentru investiţii. Adunarea Generală a Acţionarilor are pe ordinea de zi şi aprobarea unor garanţii în favoarea RBS Bank pentru suplimentarea cu 2 mil. euro a unei linii de credit, înfiinţarea unei reprezentanţe în Bucureşti şi vânzarea unui bazin de apă. Antibiotice este deţinută în proporţie de 53% de Ministerul Sănătăţii, în timp ce SIF Oltenia deţine 10%. Compania are o capitalizare de 62,7 mil. euro.