Preţul dezastrului ecologic din Ungaria este de aproape 40 de milioane de euro şi ce va rămâne în urmă va semăna cu planeta Marte

Autor: Andreea Mioara Neferu 06.10.2010

Deversarea de substanţe toxice din Ungaria, ce a avut loc la începutul săptămânii, a provocat pagube de până la 10 miliarde de forinţi (circa 37 de milioane de euro), a declarat Zoltan Illes, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului din Ungaria, scrie Portfolio.hu. Pe de altă parte însă, compania Magyar Aluminium, care deţine rezervorul de reziduuri chimice care a provocat unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din Ungaria, era asigurată numai pentru suma de 10 milioane de forinţi (37.000 de euro), potrivit companiei de asigurări Aegon.

Aproximativ un milion de metri cubi de mâl roşu s-au scurs din rezervorul avariat, afectând o suprafaţă estimată la circa 40 de kilometri pătraţi. Potrivit lui Illes, curăţarea regiunii afectate se va întinde pe o perioadă de cel puţin un an şi va necesita asistenţă tehnică şi financiară din partea Uniunii Europene, scrie BBC News. Deversarea de reziduuri toxice ce a avut loc la începutul săptămâni în partea de vest a Ungariei este cel mai grav accident chimic din istoria Un­gariei, a explicat reprezentantul ministe­ru­lui ungar al mediului. "Suprafaţa este foarte întinsă, contaminarea este masivă, va fi necesară mobilizarea în masă de resurse umane şi de utilaje" pentru a curăţa regiunea afectată de deversare, potrivit lui Illes. El nu a oferit o cifră exactă privind costurile necesare pentru decontaminarea regiunii, însă a declarat că acestea se vor ridica la zeci de milioane de euro.

Dezastru fără precedent

"Nu am auzit de niciun dezastru de această magnitudine la niciun rezervor de mâl roşu, fie în Ungaria, fie în străinătate", a spus un inginer care lucrează în industria chimică, ce nu a dorit să-şi dezvăluie iden­titatea. În opinia sa, găsirea unui responsabil pentru dezastrul din Ungaria va fi un proces de lungă durată. "Un lucru este sigur însă. Acest eveniment nu trebuia să se fi întâm­plat", a spus inginerul respectiv. Po­trivit pre­mierului ungar Viktor Orban, nu există nicio dovadă că dezastrul ar fi avut la bază cauze naturale, astfel că, cel mai probabil, a fost pro­vocat de o eroare umană. Patru per­soane, printre care şi un copil, şi-au pierdut viaţa, 120 sunt rănite şi încă şase sunt date dispărute. În total, circa 7.000 de persoane din şapte localităţi au fost afectate de deversările de mâl roşu. Guvernul de la Budapesta a instituit marţi-dimineaţă stare de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas.

Întrucât nu există precedente de conta­minare cu mâl roşu, experţii spun că impac­tul de mediu pe termen scurt sau lung al acestui dezastru nu poate fi anticipat.

Sub incidenţa Convenţiei de la Basel, orice substanţă care are un pH mai mare de 11,5 este considerată periculoasă. În cazul mâ­lu­lui roşu, pH-ul se situează la nivelul de 13.

Marte, la vest de România?
Gyorgy Bakondi, director al Celulei de Dezastre Naturale din Ungaria, a declarat ieri-dimineaţă că "avem mai multe sarcini de îndeplinit: una dintre ele este astuparea rezervorului avariat; de asemenea, un aspect important este protejarea cursurilor de apă, iar acest lucru necesită intervenţie in­ten­sivă".

În lipsa unor demersuri rapide de neutralizare a inundaţiei cu reziduuri chi­mice, regiunea afectată va arăta ca o por­ţiune de pe planeta Marte, a explicat Bela Farkas, director al organizaţiei ecologice Tatai Kornyezetvedelmi.

Farkas a mai spus că mâlul roşu va "şterge" orice urmă de viaţă din cursul superior al râului Marcal şi că cel puţin stratul superior al solului, de 10-15 centimetri, va trebui să fie înlocuit.

Gergely Simon, specialist în conta­minare chimică în cadrul ONG Clean Air Action Group, este de părere că în momentul în care companiile din industria chimică au fost privatizate după căderea comunismului în urmă cu 20 de ani, nici guvernul, nici noii in­ves­titori nu au dat de atunci atenţie suficientă protecţiei mediului. "Am adus în atenţia guvernului acest subiect de ani de zile, însă nimeni nu ne-a luat în serios", a explicat Gergely Simon.

Ce este mâlul roşu

Mâlul roşu este un reziduu provenit din procesul de producţie a aluminiului. Acesta este toxic în principal din cauza rezidurilor de bauxită pe care le conţine, dar şi a minereului de alumină şi a altor componente precum hidrosilicaţii de aluminiu. Rezultatele cercetărilor din ultimii 20 de ani au arătat că mâlul roşu poate fi neutralizat cu apă de mare sau gips.

Dezastrul în cifre