Nevroza "touchscreen": Cum se faultează la tribunal marii producători de smartphone-uri în încercarea de a prinde o felie cât mai mare din piaţă

Autor: Radu Racu 07.10.2010

Pe o piaţă a smartphone-urilor în care toată lumea încearcă să copieze succesul iPhone, lupta dintre marii producători nu se duce doar în magazine, ci şi la tribunal. Cel mai recent caz vine de la Motorola, care a dat în judecată Apple joi pentru încălcarea a 18 brevete de invenţie folosite la dispozitivele sale, iPhone, iPad şi iPod touch. Vinerea trecută, Motorola a fost acţionată în instanţă de Microsoft, pentru o acuzaţie similară. În aceeaşi strâmtoare juridică se află şi Google, Nokia, HTC şi Oracle, conform Financial Times.

Producătorii de telefoane inteligente (smartphone) au caracterizat aceste procese ca "inevitabile" într-o industrie cu un ritm fabulos de dezvoltare. Anul trecut au fost vândute circa 172 de milioane de exemplare la nivel mondial, conform firmei de cercetare a pieţei, Gartner.

Unii analişti sunt de părere însă că aceste procese reprezintă manevre juridice prin care fiecare parte încearcă să pună beţe-n roate concurenţei. Directorul unei companii din industrie a declarat sub protecţia anonimatului că aceste acţiuni în justiţie ar putea încetini progresele din industria smartphone-urilor.

Acţiunea juridică a celor de la Motorola vizează anumite componente importate folosite la produsele best-seller ale Apple. Plîngerea a fost adresată Oficiului de comerţ, în încercarea de a împiedica Apple să mai importe acele produse.

În alt context Apple şi Nokia s-au acţionat reciproc în judecată pentru furt de tehnologie. Apple face parte şi dintr-o acţiune juridică mai amplă în care este implicat software-ul Android, dezvoltat de Google, şi producătorul de smartphone-uri HTC. caruselul juridic este completat de Oracle, care a dat în judecată Google pentru folosirea ilegală a tehnologiei Java, în sistemul Android.