Investitorii străini: O soluţie pentru ieşirea din criză este organizarea europenelor de fotbal

Autor: Claudia Medrega 07.10.2010

De la începerea programului "Prima casă" 3 până la organizarea Campionatului European de Fotbal 2020, investitorii străini au făcut un program care să aducă o creştere suplimentară a PIB cu 11,6% până în 2015.



Consiliul Investitorilor Străini (CIS), care reuneşte unele dintre cele mai puternice companii private, pune pe masa Guvernului 12 măsuri pentru scoaterea economiei din recesiune după doi ani de criză în care autorităţile au improvizat mai multe planuri de relansare rămase în mare parte pe hârtie.

"Avem încredere în relansarea economică în 2011 prin acest pachet de măsuri. Situaţia este îngrijorătoare. Mediul privat şi autorităţile trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a creşte încrederea investitorilor şi a evita al treilea an de recesiune. România are un potenţial economic care trebuie materializat. Lansăm un apel şi o ofertă de parteneriat autorităţilor", a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, la prezentarea programului.
CIS propune un set de 12 măsuri care ar avea ca efect creşterea economiei cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%, precum şi crearea a 250.000 de locuri de muncă.

Cele 12 acţiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de măsuri.
La elaborarea programului a participat şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, astfel că multe măsuri propuse ar fi în beneficiul direct al sectorului bancar: reducerea rezervelor minime obligatorii în valută de la 25% la 20%, crearea unor facilităţi de creditare subvenţionată pentru IMM-uri prin contribuţia comună a băncilor şi a sectorului public, înfiinţarea unei bănci/fond de dezvoltare pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, începerea programului "Prima casă" 3. Mariana Gheorghe, care este şi preşedinte al Consiliului Director al CIS, a declarat că cele 15 companii reprezentate în conducerea CIS au planuri de investiţii în România pentru următorii cinci ani de 10 mld. euro, adică aproximativ 10% din PIB-ul anual. Cele mai mari investiţii ar urma să fie realizate în domeniul energiei, dar există şi planuri de dezvoltare în retail, telecomunicaţii şi agricultură.


Propuneri ale marilor companii

n Candidatură comună cu Bulgaria/Ungaria pentru Campionatul European de Fotbal 2020.
n Externalizarea managementului procesului de accesare a fondurilor UE.
n Lansarea programului "Prima casă 3", cu garanţie redusă de la 50% pentru mărirea finanţărilor de la bănci.
n Crearea unui registru al creanţelor companiilor asupra bugetului de stat, cu scadenţe atribuite.
n Înfiinţarea unei bănci/fond de investiţii pentru subvenţionarea creditelor pentru IMM-uri, în parteneriat bănci private-stat.