Industria oţelului, la un pas de ieşire din criză

Autor: Adrian Ionut Cojocar 07.10.2010

Producţia de oţel brut a României, unul dintre motoarele industriei, a continuat să crească puternic în acest an, revenind până aproape de nivelurile anteriore crizei.

În august, producţia se situa cu doar 16% sub nivelul aceleaşi luni din 2008, dată la care efectele crizei nu se făcuseră încă resimţite. Ulterior acestei date, producţia de oţel a fost drastic lovită, coborând în decurs de câteva luni cu 65%, şi preţurile la principalele produse s-au înjumătăţit pe parcursul anului 2009. În 2008, România a produs circa 4,8 mil. tone de oţel brut, iar combinatele de prelucrare a oţelului au avut afaceri în acelaşi an care au depăşit 3,5 mld. euro.
"Creşterea producţiei de oţel este susţinută la nivel mondial de programele expansioniste de relansare ale statelor ca urmare a uneia dintre cele mai severe crize. Suntem o ţară competitivă de export pentru că leul s-a depreciat şi costul cu forţa de muncă este redus", spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.
Cea mai mare parte a produselor din oţel iau calea exporturilor către statele europene, unde cererea a revenit încă de anul trecut.