CE vrea taxă specială pe profiturile şi salariile din bănci

Autor: Ciprian Botea 07.10.2010

Miniştrii de finanţe din ţările membre ale UE, inclusiv România, au programată pe 19 octombrie o discuţie privind introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile şi fondurile de salarii din bănci, subiect care va fi dezbătut câteva zile mai târziu şi de şefii de stat şi de guvern din ţările membre, a anunţat Comisia Europeană (CE).

Comisia a prezentat ieri un proiect mai clar privind impozitarea băncilor, susţinând că o taxă la nivel european asupra profiturilor instituţiilor financiare şi a remuneraţiilor bancherilor ar genera venituri de 25 de miliarde de euro la bugetele statelor membre într-o perioadă în care guvernele se străduiesc să reducă deficitele masive.
"Motivele pentru impozitarea sectorului financiar sunt bine întemeiate, iar modalităţile de realizare a acestui lucru sunt viabile. Cred că perspectiva prezentată de Comisie este cea mai potrivită pentru a garanta o contribuţie echitabilă a băncilor la finanţele publice", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare, audit şi antifraudă.

Comisia consideră că băncile sunt "subimpozitate", mai ales că sunt scutite de TVA, aşa că noua taxă ar duce la o contribuţie mai echitabilă a sectorului financiar la bugetele ţărilor membre.
CE propune la nivel european o taxă asupra activităţilor financiare, ceea ce înseamnă impozitarea mai degrabă a corporaţiilor bancare decât a jucătorilor individuali implicaţi într-o tranzacţie financiară. O altă variantă luată în calcul a fost impozitarea tranzacţiilor financiare, ceea ce ar fi afectat toate mişcările de capital, inclusiv vânzările de acţiuni, obligaţiuni şi instrumente derivate.
Impozitarea tranzac­ţiilor financiare este sprijinită de comisie în cazul unei aplicări la nivel mondial, această idee urmând să fie dezbătută de membrii G20 în cadrul unui summit organizat în noiembrie la Seul.

Ideea impozitării suplimentare a băncilor a fost lansată în prima jumătate a anului, dar la nivel european au existat până acum doar discuţii la nivel teoretic. În paralel cu dezbaterile de la Bruxelles, mai multe guverne europene - în special cele care au susţinut financiar băncile după apariţia crizei - au lansat proiecte proprii privind taxarea în plus a băncilor, în cel mai avansat stadiu aflându-se planul autorităţilor maghiare.

În Ungaria, parlamentarii au aprobat un proiect de lege iniţiat de cabinetul condus de Victor Orban, care prevede o taxă de 0,5% aplicată la valoarea activelor care depăşesc 180 mil. euro, din care va fi scăzută valoarea activelor interbancare. Pentru activele sub 180 mil. euro, băncile vor plăti un impozit de 0,15%.
În această ţară statul a sprijinit cu lichidităţi sistemul bancar în 2009 şi 2010, situaţia fiind similară şi în Austria, unde primul-ministru a prezentat deja o propunere pentru impozitarea suplimentară a băncilor, cel mai probabil taxa urmând să fie aplicată activelor deţinute.
Dezbateri pe marginea acestui subiect au existat în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, doar în România discuţiile fiind purtate numai la nivel informal, bancherii motivând că la nivel local nu ar trebui impusă o asemenea taxă deoarece statul nu a fost nevoit să intervină pentru a sprijini financiar instituţiile de credit.

De ce se vrea impozitarea băncilor?
n Miniştrii de finanţe din ţările membre ale UE vor discuta luna aceasta introducerea unei noi taxe pe profiturile băncilor şi remuneraţiile bancherilor.
n Bruxellesul vrea să impoziteze suplimentar băncile, considerând că acestea reprezintă o cauză majoră a izbucnirii crizei, notând în acelaşi timp şi ajutorul financiar substanţial primit de sistemul bancar de la autorităţi în ultimii doi ani.
n Impozitarea suplimentară a băncilor ar putea aduce 25 mld. euro la bugetele statelor membre ale UE, potrivit estimărilor Comisiei Europene.