„Wall Street-ul este ca o biserică ce organizează jocuri de noroc“

Autor: Andreea Neferu 07.10.2010

Miliardarul american Warren Buffett a comparat Wall Street-ul cu o biserică ce aduce beneficii societăţii, însă care dezamăgeşte pentru că operează în paralel jocuri de noroc, scrie Bloomberg. Wall Street "realizează o serie de lucruri bune, dar are şi un cazinou", a declarat Buffett, 80 de ani, al treilea cel mai bogat om din lume cu o avere estimată de revista americană Forbes la 47 de miliarde de dolari. "Este ca o biserică ce organizează o tombolă la final de săptămână", a mai spus el.

Buffett a mărturisit că oamenii sunt predispuşi către pariuri şi jocuri de noroc şi că aceste lucruri sunt din ce în ce mai uşor de realizat de către oricine. Pe de altă parte, investitorul american, supranumit Oracolul din Omaha, a spus că "una dintre problemele cu care încă ne confruntăm sunt stimulentele dezechilibrate oferite echipelor de conducere ale marilor instituţii financiare". Buffett a cerut executivilor din sectorul bancar, a căror aversiune scăzută faţă de risc a provocat pierderi pentru investitori şi a pus în pericol economia americană şi, în cele din urmă, mondială, să fie mai precauţi. Utilizarea derivativelor a permis băncilor să accentueze luarea de decizii riscante şi a "făcut o glumă" din reglementările federale menite să limiteze pierderile, a explicat Buffett. "Ar trebui să rămâneţi fără bani", s-a adresat miliardarul american exe­cu­tivilor ce conduc bănci care au solicitat sprijin fi­nanciar din partea statului. "Şi cred că şi soţiile voastre ar trebui să rămână fără bani", a adăugat Buffett.

Berkshire Hathaway, firma pe care investitorul american o conduce, a reuşit să parcurgă criza financiară fără a solicita ajutor din partea guvernului de la Washington.
Pe de altă parte însă, unele dintre cele mai importante investiţii ale fondului Berkshire au recurs la ajutor guvernamental. Un exemplu în acest sens este Goldman Sachs, în care Buffett a investit 5 mld. dolari în 2008 şi care a mai primit în plus şi 10 mld. dolari din banii contribuabililor. Şi Wells Fargo, în cadrul căreia Berkshire este acţionar principal, a primit 25 mld. dolari de la stat pentru a nu intra în colaps.