FMI vrea rolul de pacificator în „războaiele valutare“

Autor: Catalina Apostoiu 10.10.2010

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, vrea ca instituţia să joace un rol important în eforturile de temperare a conflictelor de pe pieţele monetare, aşa-numitele "războaie valutare", scrie Bloomberg.

Utilizarea monedelor drept arme "nu reprezintă o soluţie" şi "poate duce chiar la o situaţie foarte negativă", a declarat Strauss-Kahn la Washington în decursul reuniunii anuale a FMI. "Nu există soluţii locale pentru o problemă globală."

Reuniunea FMI a început pe fondul temerilor că un "război monetar", un termen utilizat pentru prima dată de ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega acum câteva săptămâni, este purtat de ţări care depun eforturi de devalorizare a monedelor locale pentru a-şi impulsiona creşterea economică.

"În lipsa unei alternative mai bune, FMI trebuie să joace un rol activ în această bătălie", a declarat Eswar Prasad, fost oficial al FMI. "Însă puterea FMI este limitată la persuasiune pentru că dispune de puţine instrumente bune pentru promovarea cooperării între ţările membre care nu sunt dispuse să-şi modifice politicile monetare." Deşi se află în centrul disputei, China a anunţat că nu va renunţa la aprecierea graduală a valorii yuanului pentru a evita protestele sociale.

Guvernatorul băncii centrale chineze Zhou Xiaochuan a declarat de asemenea că ratele de schimb nu vor rezolva problema şomajului din Statele Unite, respingând opinia generală a Congresului american.

Strauss-Kahn a declarat că FMI a fost în ultimii trei ani "singura instituţie care a susţinut în mod repetat" că yuanul este "substanţial subevaluat".

FMI lucrează la o serie de rapoarte care să arate cum politica monetară a unei ţări poate afecta alte ţări, a declarat directorul instituţiei. Rapoartele FMI se vor concentra asupra Statelor Unite, Chinei, Marii Britanii, Japoniei şi zonei euro.

Euro este prea puternic

Rata de schimb a euro, de 1,4 dolari pe unitate, se află la un nivel prea ridicat, iar moneda americană nu reflectă fundamentele economiei Statelor Unite, consideră preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker. "Euro pare astăzi un pic prea puternic", a afirmat Juncker. Moneda unică europeană a depăşit la sfârşitul săptămânii trecute pragul de 1,4 dolari pe unitate, ulterior fiind tranzacţionată în creştere cu 0,1% faţă de închiderea de joi, la 1,3933 dolari pe unitate. "Juncker a inversat tendinţa pieţei, afirmând că nu este mulţumit că euro a atins 1,4 dolari pe unitate. Acest fapt amplifică temerile referitoare la devalorizările valutelor în scopuri comerciale", a declarat Michael Woolfolk, analist la banca BNY Mellon. Mediafax