Ce firme au obţinut fonduri europene pentru trainingul medicilor

Autori: Adriana Rosoga , Laurentiu Cotu 10.10.2010

Firmele de formare profesională au luat în vizor cadrele medicale pentru organizarea de traininguri cu finanţare europeană, în contextul în care companiile se bat pentru banii de la UE destinaţi resurselor umane.

Ţinta proiectelor câştigate până acum are în vedere peste 8.000 de cadre medicale care ar putea beneficia de traininguri pentru utilizarea de aparatură IT medicală sau cursuri de management în sănătate. Proiectele au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Peste 5.600 de cadre medicale vor fi instruite prin intermediul a două proiecte europene câştigate de compania Medright Experts. Cel mai mare proiect ca valoare a finanţării europene vizează organizarea de cursuri pentru 1.600 de medici din specialităţile de mare risc (chirurgie, obstetrică-ginecologie) şi 2.400 de medici dentişti sub formă de ateliere de formare pe teme ca: zone de vulnerabilitate ale practicii medicale actuale, tehnici de evitare a acuzaţiilor de malpraxis, exigenţe legale aplicabile profesiei medicale, metode de negociere a asigurării de malpraxis. Valoarea totală a proiectului este de 10,2 mil. lei. Prin POSDRU, România are alocate fonduri europene de 4,2 mld. euro pentru perioda 2007-2013, iar o mare parte din finanţările nerambursabile sunt dedicate formării profesionale a angajaţilor români sau a şomerilor.

Compania clujeană RSC Consulting, furnizor de programe de formare profesională înfiinţată de Steluţa Racolţa, fost director de vânzări al Asirom, va instrui 400 de cadre medicale din două spitale din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş, valoarea totală a proiectului fiind de peste 800.000 de euro.

"Partenerii noştri sunt spitalul clinic de recuperare Cluj-Napoca şi spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu- Mureş. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de competenţe profesionale, adaptabil schimbărilor structurale permanente, pentru personalul din cele două unităţi medicale", spune Steluţa Racolţa, general manager al RSC Consulting.

Potrivit reprezentanţilor companiei clujene, peste 400 de cadre medicale, medici şi asistente medicale din cele două spitale din Cluj-Napoca şi Târgu- Mureş, vor beneficia de cursuri de formare profesională în cadrul proiectului EMC (Educaţie Medicală Continuă). "Tematicile cursurilor de formare profesională din acest proiect sunt din domeniul managementului în sănătate, utilizare de aparatură IT medicală, managementul deşeurilor periculoase, securitatea şi sănătatea muncii, comunicare, munca orientată către pacient", a spus Steluţa Racolţa.

RSC Consulting a fost înfiinţată în anul 2007 în Cluj-Napoca şi a realizat anul trecut o cifră de afaceri netă de aproximativ 420.000 de lei (peste 100.000 de euro).