Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Autor: Mihaela Claudia Medrega 10.10.2010

Economia a resimţit din plin în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporară din al doilea trimestru, analiştii estimând o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) cuprinsă între1,5% şi aproape 3% comparativ cu T2.



Analiştii Raiffeisen Bank văd o scădere a PIB cu 1,5% în al treilea trimestru, în timp ce ING Bank estimează contracţia economiei cu 2,8% în T3 faţă de T2 - date ajustate sezonier şi cu 4,1% ca rată anuală, pe fondul măsurilor de austeritate aplicate.

O surpriză plăcută ar putea să aducă producţia agricolă, care a fost bună anul acesta şi care în mod tradiţional are o contribuţie mai mare în PIB în partea a doua a anului.

În viziunea analiştilor Raiffeisen, datele statistice anunţate în ultimele zile privind producţia industrială, construcţii şi comerţ susţin aşteptările cu privire la o o cifră slabă privind PIB-ul în al treilea trimestru. Veşti bune au venit numai din agricultură, în condiţiile în care culturile de cereale au fost mai bune în acest an, comparativ cu anul trecut.

"Credem că PIB-ul real s-a contractat cu circa 1,5% trimestru la trimestru în T3, dar o cifră mai bună nu poate fi exclusă în cazul unei producţii agricole bune."

Producţia industrială va avea o contribuţie mai redusă în trim. 3

În august producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a urcat cu doar 0,1% faţă de luna precedentă, după scăderea de 1% din iulie. În consecinţă, analiştii Raiffeisen estimează o contribuţie mai redusă a acestei componente la formarea PIB în T3 comparativ cu cea din T2.

Veşti proaste pentru dinamica economiei au venit de la construcţii, care au scăzut cu 1,3% în august.

Majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă. Relansarea economică rămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilor de capital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului. Revenirea PIB-ului trimestrial pe scădere vine după ce în perioada aprilie-iunie s-a înregistrat o uşoară creştere, în termeni ajustaţi sezonier, pentru prima dată după trei trimestre consecutive de scădere. Creşterea din al doilea trimestru a fost de 0,3%, comparativ cu primele trei luni ale anului.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Previziunile analiştilor au devenit pesimiste şi pentru anul viitor, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economică de-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an o scădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitor pe o creştere de 1,5-2%.

Ce s-a întâmplat în al doilea trimestru

În trimestrul al doilea economia a scăzut cu doar 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,6% în date ajustate sezonier, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţin să-şi tempereze declinul, de la ritmuri de aproape -9% în primăvara lui 2009.

Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în al doilea trimestru, cu 0,3% în serie ajustată sezonier graţie creşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului din iunie.

Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru a fost una dintre cele mai slabe din UE.

Evoluţie în linie cu estimările FMI

Evoluţia a fost în linie cu estimările FMI şi ale analiştilor care anticipau o revenire temporară a economiei în zona pozitivă în trimestrul al doilea.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Serviciile au contribuit la scădere cu 1,2%, construcţiile cu 0,9%, iar impozitele nete pe produs cu 0,7%. Agricultura a avut impact zero asupra dinamicii Produsului Intern Brut.