Străinii au adus bani pe Bursă în septembrie, dar brokerii nu văd o revenire până la finalul anului

Autor: Andrei Chirileasa 11.10.2010

Investitorii nerezidenţi au realizat investiţii nete în valoare de 18,5 mil. euro pe bursa de la Bucureşti în luna septembrie, conform raportărilor BVB, însă soldul a fost influenţat şi de tranzacţia intragrup cu acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), în valoare de 7,9 mil. euro.

În ciuda intrărilor de capital străin, lichiditatea de pe Bursă a rămas extrem de scăzută în septembrie, cu o valoare a tranzacţiilor zilnice care s-a situat în general sub pragul de 3 mil. euro. Numărul de tranzacţii de pe Bursă a fost în septembrie cel mai mic din ultimii şase ani, la fel şi numărul de conturi de cumpărare de pe Bursă, care abia a depăşit 3.500, cel mai mic nivel de când sunt publicate aceste statistici.

"Nu contează că într-o lună investiţiile străine au fost pe plus. Este doar o statistică. Volumul este infim ca să putem spune că piaţa se dezmorţeşte. Cred că până la sfârşitul anului nu vom vedea o dezmorţire", susţine Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj EFG Eurobank Securities.

El mai spune că sunt suficiente motive care ţin investitorii departe de piaţă, plecând de la instabilitatea politică, mişcările sociale, amânarea deciziei privind ridicarea pragului la SIF-uri şi, nu în ultimul rând, datele macroeconomice deloc favorabile.

"Dacă se listează Fondul Proprietatea, se vor mai schimba datele problemei, dar mai avem nevoie de alte oferte publice, pentru că altfel vorbim de aceeaşi piaţă ca şi până acum", a precizat Floroiu.

Soldul pozitiv al investiţiilor străine a fost determinat mai mult de scăderea activităţii investitorilor locali, decât de creşterea operaţiunilor investitorilor străini. Achiziţiile investitorilor români s-au situat la 46 mil. euro, nivel apropiat de cele din august şi iulie, dar la jumătate faţă de luna iunie. Numărul de conturi de cumpărare active ale persoanelor fizice rezidente (conturi din care s-a realizat cel puţin o achiziţie de acţiuni) a fost de 3.231, un minim absolut, în condiţiile în care la începutul anului acesta depăşea 7.000 în fiecare lună.

Una dintre explicaţii este scăderea activităţii speculatorilor, din cauza intrării pieţei într-o perioadă de acalmie, caracterizată prin oscilaţii reduse ale preţurilor şi lichiditate scăzută. O altă posibilă explicaţie este schimbarea impozitării pe Bursă de la 1 iulie, investitorii fiind chemaţi acum la sfârşitul fiecărui trimestru la administraţiile fiscale pentru a depune declaraţii de impunere şi pentru a plăti anticipat un impozit de 16% aplicat la câştigurile trimestriale.