Google lucrează la o hartă a inflaţiei care să arate evoluţia zilnică a preţurilor

Autor: Radu Racu 12.10.2010

Google îşi foloseşte imensa bază de date privind cumpărăturile online pentru a dezvolta un indicator de preţuri - Google Price Index - care ar putea oferi în viitor o alternativă la indicii oficiali pentru inflaţie.

Hal Varian, economistul şef al companiei care deţine cel mai popular motor de căutare de pe internet, spune pentru Financial Times că datele economice pot fi colectate mult mai uşor online decât metodele actuale care presupun înregistrarea preţurilor direct din magazine, şi pe baza lor publicarea unui indice o dată pe lună, adesea cu o întârziere de câteva săptămâni.

Google Price Index îşi propune să ofere o hartă pentru evoluţia preţurilor în mai multe regiuni ale lumii, însa nu vrea să se substituie indicelui oficial de inflaţie, întrucât bunurile comercializate pe internet sunt diferit şi contează în proporţii diferite în tabloul general. Spre exemplu, în SUA evoluţia preţurilor la locuinţe are o pondere de 40% în indicele oficial al inflaţiei, în timp ce ponderea în indicele Google este de doar 18%. În schimb, indicele Google oferă o imagine destul de apropiată de realitate în ce priveşte preţul pentru bunuri cum sunt electrocasnicele sau ceasurile.

Hal Varian povesteşte amuzat pentru Financial Times cum i-a venit ideea indicelui: "într-o zi am păţit o tragedie - mi s-a stricat râşniţa de piper. Am intrat pe Google Shopping să caut alta şi am rămas surprins să văd lista de preţuri. Care e primul lucuru la care se gândeşte atunci un economist? Să facă un indice de preţuri".